Erdoğan-Mitsotakis görüşmesinde kartlar açıldı!

Resim
Türk ve Yunan liderlerin öncelikli hedefi Ege’deki suların durulmasını sağlamak!

Yunanistan Başbakan’ı Kyriakos Mitsotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Aralık Perşembe günü, Atina’da Maksimos Konağı’nda gerçekleştirilen görüşmede bir araya geldiler. Toplantının öncelikli hedefi ise Ege’deki sükûnet ortamının pekiştirilmesi oldu. Ancak iki lider, toplantıya farklı iki perspektiften yaklaştıklarını açıkça ortaya koydular. Sayın Erdoğan’ın Yunan gazetesi Kathimerini’ye verdiği özel röportajda açıkça belirttiği gibi, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesinin ötesinde, bunlarla oldukça ilintili olan adaların silahsızlandırılması konusunun Ankara’nın önceliklerinden birisi olduğu görülmektedir. Yunan tarafı ise görüşlerin gündeminin esas olarak kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge konuları ile sınırlı kalmasından yana.

Yunan hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis de çarşamba günü Erdoğan’ın röportajı hakkında yorum yaparak aynı şeyi söyledi: “Tek bir anlaşmazlık var, münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığının sınırlandırılması, ötesi yok.” Yunan televizyonu ANT1’e konuşan Marinakis, Yunanistan’ın adaların silahsızlandırılması gibi bir gündemi olmadığını ve bunun tartışılamaz olduğunu belirtti. Öte yandan, bütün görüş farklılıklarına rağmen, tarafların diyalog aşamasında olmasının önemine vurgu yaptı.

Mitsotakis ile Erdoğan arasındaki görüşme saat 12.15’te gerçekleşecek. Dışişleri Bakanları George Gerapetritis ve Hakan Fidan ile diplomatik danışmanlar Anna-Maria Boura ve Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Vilnius ve New York’ta düzenlenen önceki iki toplantıyla aynı formatta olacak.

Bu içerik 07.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.