Erdoğan ile Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri arasındaki görüşmenin detayları: Ekonomik işbirliğine vurgu

ResimBosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kişisel ilgisi ve Bosna-Hersek’in barışı, istikrarı ve ekonomik kalkınmasına yönelik sürekli devam eden yardım ve desteği için şükranlarını dile getirdiler.

Toplantıda, Bosna-Hersek ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda oldukça başarılı ve yoğun olan dostane ve istikrarlı ilişkiler için ikili işbirlikleri teyit edildi.

Bu kapsamda, soru işareti olarak kalan bir konunun bulunmadığı vurgulanarak, karşılıklı çıkar için ikili işbirliklerinin geliştirilmesine devam edilmesinin arzulandığı ifade edildi. Hâlihazırda 876 milyon dolar olan ve daha fazla büyüme potansiyeline sahip olan ticaret alışverişini artırarak ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesine özel önem verildi. Enerji, hidroelektrik ve ekonomi alanında işbirliğinin geliştirilmesi için somut adımlar atılmıştır.

İki ülkenin yüksek düzeyli sözleşmeler temelinde ve bu alanda Bosna-Hersek’e en iyi koşulları sağlayan Serbest Ticaret Anlaşması başta olmak üzere kilit anlaşmaların imzalanması memnuniyetle karşılandı.

Bugünkü toplantıda, Bosna-Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sınırlardan kimlik kartı ile geçişine izin verecek anlaşmanın imzalanması süreci de başlatıldı.

Muhataplar, bu resmî ziyaret sırasında Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında karşılıklı koruma ve gizli bilgi alışverişi konulu anlaşmanın imzalanmasını memnuniyetle karşıladılar.

Belgrad-Saraybosna otoyol projesinin gerçekleştirilmesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin oynadığı rol ve özellikle üçlü işbirliği söz konusu olduğunda bölgedeki yapıcı rol için memnuniyet ve şükran ifade edildi.

Toplantıya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra; Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turković, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Staša Košarac, Güvenlik Bakanı Selmo Cikotić, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı.

Bu içerik 06.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.