Enerji Topluluğu, iki termik santrali nedeniyle Bosna Hersek’e dava açtı

ResimAvrupa Enerji Topluluğu, Tuzla ve Kakanj bölgesinde işletme izinleri sona eren iki termik santralin faaliyetlerine devam edilmesinin onaylanması ve hava kirliliğini önleme sistemlerinin modernize edilmemesi sebebiyle, topluluk düzenlemelerinin ihlal edilmesinden Bosna Hersek’e dava açtı.

Avrupa Birliği’nden Cumartesi günü yapılan açıklamada, termik santrallerin faaliyetlerine devam edilmesinin, “Büyük Yakma Tesisleri”ne ilişkin direktiflere aykırı olduğu belirtildi.

Hırvat Haber Ajansı (HİNA) da, Enerji Topluluğunun açık mektubuna dayanarak bu eski termik santral bacalarının sebep olduğu hava kirliliğinin hem çevreyi hem de Bosna Hersek vatandaşlarının sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini duyurdu.

Daha önce bu tesislerin 1 Ocak 2018’den itibaren 20.000 saatten fazla çalıştırılmayacakları taahhüt edilmesine rağmen, Bosna Hersekli yetkililer yılbaşında Tuzla Termik Santrali’nin 4. bacasının yanı sıra Kakanj Termik Santrali’nin 5. bacasının da çalıştırılmaya devam edilmesini onayladı.

Enerji Topluluğu, termik santrallerin ancak bir kirlilik önleme sisteminin kurulmasıyla Endüstriyel Emisyonlar Direktifi’nin standartlarını daha sıkı bir şekilde sağlamaları halinde çalışmaya devam edebileceklerini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü 2017 yılında yayınladığı bir raporda Bosna Hersek’in Avrupa’nın en kirli ülkesi olduğu konusunda uyardı. O raporda, yüksek hava kirliliği nedeniyle Bosna Hersek’te 100.000 kişide 231 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Bu içerik 29.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.