En yoksul Bulgarlar, kalıcı olarak kriz karşıtı destek önlemlerinin kapsamı dışındalar

Piyasa Ekonomisi Enstitüsü'nden analistler, 2020'nin mükemmel bir sosyal deney olduğunu, ülkedeki tüm sosyal sistem için ciddi bir stres testi olduğunu söylüyor. Bu dönemde üç hafta içinde, Bulgaristan'da yaklaşık 90.000 kişi işini kaybetti ve Batı Avrupa'da yüzlerce kişi işsiz kaldı. Bu yüzden Bulgaristan'a geri dönmek zorunda kaldılar. Uzmanlar, bu koşullar altında sosyal yardım harcamalarının ve sosyal yardım alanların sayısının artmadığını söylüyor.

Resim

“2020 yılı analizi, bir gelir kaynağı olmayan ihtiyaç sahiplerini desteklemesi gereken aylık sosyal yardımların ayda %1 arttığını, tıbbi tedavi ve teşhis desteğinin ise değişmediğini ve 4 milyon Leva’nın altında kaldığını gösteriyor. Bunun anlamı, sosyal programların, bu kadar ani bir krizde bile, pratikte hiç tepki vermediğidir," diye açıklıyor Piyasa Ekonomisi Enstitüsü'nden Latchezar Bogdanov.

“Bu ülkedeki sosyal yardım kriterleri öyle formüle edilmiş ki, bu krizin ortasında bile hiç kimse daha fazla yardıma muhtaç olarak görülmüyor. Kriz prizmasından gördüğümüz şey, mevcut programların çoğunun yeterli olmadığıdır. Bu nedenle yeni programlara başlanması gerekiyor.

Piyasa Ekonomisi Enstitüsü'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Petar Ganev:

“Bu ülkedeki insanların %10'u yoksuldan da öte, derin bir yoksulluk içinde yaşıyorlar. Bu %10'luklar her zaman listenin en altındalar. İş gelirleri yok ve sosyal hizmetlere bağımlılar. Odaklanmış bir politika ile onlara yardım edilebilir, ancak şu anda öyle bir şey yok. Mevcut politika gelir temelli olmayan milyarlarca ölçüye dağılmış, ancak hanede çocuk olup olmadığına veya engelli kimselerin olup olmadığına odaklı. Bu somut sorunları çözmedikçe, tüm sistem yıkılabilir. Vergilerde bir artışa, tüm fonların yeniden tahsisi politikasında bir değişikliğe yol açabilir. Bu olursa, para yanlış yöne pompalanacak çünkü henüz çok önemli bir sorun çözülmedi. Bu da yoksulluk sorunu." dedi.

Kaynak:
Bu içerik 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.