Email Gate’de dramatik gelişmeler- Birkaç saat içinde Devlet aleyhine düzinelerce dava açıldı

Yurtdışında yaşayan seçmenlerin kişisel verilerinin Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın veri havuzundan Yeni Demokrasi Partisi’ne (YDP) sızdırılması skandalında dramatik gelişmeler yaşanıyor. Söz konusu skandal, yurtdışında yaşayan Yunanlı seçmenlerin Anna Michelle Asimakopoulou’dan aldıkları e-postalar sonrasında ortaya çıktı.

Resim

Yunan hükümeti, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin istifası ve Anna Michelle Asimakopoulou’nun YDP’nin Avrupa Parlamentosu seçimleri aday listesinden gönüllü olarak “çıkarılması” ile gelen tepkileri yatıştırmaya çalışırken, birkaç saat içerisinde kişisel verilerin ihlali nedeniyle Yunan Devleti aleyhine düzinelerce dava açılması neticesinde daha da zor bir durumda kaldı.
İlk davayı, 2023 genel seçimlerinde anayasal hakkı olan oy kullanma hakkını kullanmak üzere seçmen kütüğüne kayıt için bilgilerini veren ve Hollanda’da yaşayan bir Yunan vatandaşı açtı ve bu eylem sonrasındaki birkaç saat içinde daha fazla kişi Devlet aleyhine dava sürecine başladı.
Yurtdışında yaşayan Yunan vatandaşlarının avukatı Vassilis Sotiropoulos müvekkillerini temsilen Yunan ANT1 özel televizyon kanalına açıklamalarda bulundu. Sotiropoulos şu ana kadar İçişleri Bakanlığı aleyhine “vatandaşların seçimlere katılmak için verdikleri kişisel verileri korumadığı” gerekçesiyle tazminat talep eden yaklaşık 30 dava açıldığını ve aynı zamanda seçmenlerin kişisel verilerini neden elinde tuttuğuna dair cevaplar vermesi için Avrupa Parlamentosu milletvekiline çağrıda bulunduklarını belirtti.
MEGA TV kaynaklarına göre ilk olarak savcılık soruşturması ve Veri Koruma Kurumu’nun soruşturmasının tamamlanması ve ardından YDP’nin Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlardan sorumlu sekreteri Nikos Theodoropoulos ve istifa eden İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Michalis Stavrianoudakis gibi kişilere karşı harekete geçilip geçilmeyeceğine karar verilmesi bekleniyor.
Bu arada, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun soruşturma yapılacağını duyurmasının ardından, ön ceza soruşturması başlatılmasına karar verildi. Soruşturmanın amacı, kişisel veri mevzuatını ihlal ve resmi gizliliği ihlal gibi suçların işlenip işlenmediğinin ve hangi kişiler tarafından işlenmiş olabileceğinin tespit edilmesidir.

Bu içerik 19.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.