Ekonomik ve Endüstriyel Araştırmalar Vakfı’na göre Yunanistan'ın ekonomik duyarlılık endeksi ocak ayında 104,9 puana yükseldi

ResimEkonomik ve Endüstriyel Araştırmalar Vakfı (IOBE) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın ekonomik duyarlılık endeksinin aralık ayında 103,5 iken ocak ayında 104,9 puana yükselerek son 10 ayın en yüksek rakamına ulaştığını belirtti.

IOBE, bu gelişmeyi sanayi, inşaat ve perakende ticaret sektörlerindeki beklentilerdeki gelişme ile birlikte tüketici güvenindeki iyileşmeye bağladı.

Enflasyon baskısı “enerji fiyatlarının başta korkulduğu kadar büyük bir sorun yaratmadı. Bu nedenle geçen yıla göre kademeli olarak azalıyor ve karamsarlığı azaltıyor. Ancak bu yavaşlamaya rağmen, özellikle gıda gibi çok önemli kategorilerde enflasyon çok yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.”

IOBE, Ukrayna'daki savaşın Avrupa ekonomisi üzerinde dengesizlikler yarattığı ölçüde belirsizliklerin süreceğini vurguladı. Ayrıca, seçim öncesi dönemde ekonominin gidişatı ve hane halkı ile işletmelerin gelecekteki konumu hakkındaki beklentileri iyileştirebilir.

Daha spesifik olarak, üretim sektöründeki beklentilerin yeni siparişlerde ve talepte hafif bir değişiklik göstermesi ile önümüzdeki aylarda üretime ilişkin olumlu tahminler önemli ölçüde güçlendi. İnşaat sektöründe üretime ilişkin olumsuz beklentiler ılımlı yönde değişirken, istihdama ilişkin tahminler bir miktar iyileşti. Ayrıca perakende ticarette cari satışlara ilişkin beklentiler önemli ölçüde iyileşirken, kısa vadeli satışlara ilişkin beklentiler bir miktar geriledi. Hizmet sektöründe, işletmelerin mevcut durumuna ilişkin olumlu tahminler de belirgin bir şekilde rahatladı.

Tüketici güveninde, hane halkının mali durumuna ilişkin tahminlerle birlikte, ülke maliyesine ilişkin olumsuz tahminler önemli ölçüde düştü.

Bu içerik 01.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.