Ekonomi ve güvenlik, Bulgaristan ile Türkiye'nin ana ortak konularıdır

ResimBaşbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Nikolay Denkov ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök iki ülkenin Kuzeydoğu Bulgaristan’daki yatırımcıların acil sorunlarını çözmeye yardımcı olmaya çalışacak bir bölgesel yuvarlak masa toplantısı düzenlenmesi konusunda anlaştılar. Yuvarlak masa toplantısında ülkenin bu bölgesindeki en büyük işverenleri arasında yer alan Türk şirketlerinin en aktif şirketler olması bekleniyor. Toplantıya yerel makamların yanı sıra eğitim, ekonomi, çalışma ve sosyal politikalar bakanlıklarının temsilcileri de davet edilecek. Toplantının odak noktası, mesleki eğitim ve bölgedeki endüstri için personelin mesleki yeterliliklerinin artırılması ile beşeri sermayenin geliştirilmesi olacak.
İkili, Türk iş dünyasının Bulgaristan’da karşılaştığı başlıca güçlükleri ve bunların üstesinden gelme olasılıklarını ele aldı. Görüşmenin konuları arasında vize rejimi ve üçüncü ülkelerden işçi ithal etmeye yönelik karmaşık prosedürlerle birleşen vasıflı işgücü eksikliği yer aldı. Büyükelçi Sekizkök, Türk iş dünyasının Bulgar askeri sanayisinin modernizasyonuna katılmaya ilgi duyduğunu ifade etti.
Nikolay Denkov ve konuğu, Bulgaristan hükümetinin ana önceliklerinden biri olan yasa dışı göçün azaltılması konusu üzerinde durdular. Türk tarafı, Bulgaristan’a göçmen akışını azaltmak için aktif olarak iş birliği yapmayı taahhüt etti. Başbakan da özellikle yaz aylarında ülkeden geçişleri yoğunlaşan Türk vatandaşlarının transit geçişlerini rahatlatmanın yollarını arayacağının sözünü verdi.

Bu içerik 07.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.