Ege sakinliğini sağlamak için dikkatli adımlarla ilerliyoruz

Resim
Yunanistan ve Türkiye'de yapılacak genel seçimler nedeniyle siyasi koz olarak kullanılabilecek her türlü faaliyetten ve gerilimden kaçınılması, Atina ve Ankara'daki hükümetlerin mevcut atmosferi bozabilecek hatalara yer bırakmama konusundaki ortak niyetini vurgulamaktadır.
Yunan tarafında, Paskalya döneminde ve Paskalya kutlamaları sırasında, yıllardır ilk kez, subay ve askerlerle fotoğraf çekimleri yapmak için sınırdaki adalara politikacıların seçimle ilgili kayda değer bir ziyareti olmadı.
Bununla birlikte Türkiye'nin de sakin ortamı baltalayacak hamlelerden kaçındığı görüldü. Bu durum, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'a planladığı ziyaretin ertelenmesinde yansıtıldı.
Sakin ilişkilerin devamı yönündeki istek, her iki tarafın da askeri tatbikatları erteleme kararına da yansıdı. Bu adımlar aynı zamanda, her zaman görünür olmasa da her şeyden önce Atina ile Ankara arasında daha yoğun müzakereler başlatma girişimi için koşulları geliştirmek isteyen üçüncü tarafların onayıyla yapıldı.
Üçüncü taraflar arasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Atina ve Ankara'ya yaptığı son ziyaretlerde niyetini açıkça ortaya koyan ABD var. Benzer bir durum Berlin'de de hâkim.
Bununla birlikte, Türkiye cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'ın son açıklamalarının da doğruladığı gibi, sükûnet her iki tarafın da kendi pozisyonlarından geri adım atmaya istekli olduğu anlamına gelmiyor.
"Yunanistan ile kavgaya girmemeliyiz" diyen Kalın, "tarihin ve coğrafyanın bize yüklediği bazı yükler var" dedi. Adaların yarattığı sorunlar, Kıbrıs meselesi, coğrafyanın getirdiği kısıtlamalar ve birtakım uygulamaların yarattığı sorunlara dikkat çekerek, diplomatik toparlanma yaşamadan, bunlara çözüm bulmadan, geleceğe adım atamayız.” dedi.
Bu içerik 19.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.