Edi Rama Üsküp'ten AB'ye seslendi: Bölgesel entegrasyon konusunda daha ciddi olmalısınız

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği siyasetçilerinin Batı Balkan ülkelerinin entegrasyonu konusunda daha ciddi olmaları gerektiğini söyledi.

Rama, bu açıklamayı Üsküp'te düzenlenen, ABD ve AB'den önemli temsilcilerin de yer aldığı bölgesel liderler toplantısında yaptı.

Rama ayrıca AB'nin "kazanan her şeyi alır" oyunu oynamaması gerektiğini belirterek, kendilerinin de bir şeyler vermeye hazır olması gerektiğini söyledi.

“Şu ana kadarki entegrasyon süreci ‘üye olursan her şeyi kazanırsın, üye olmazsan hiçbir şey kazanamazsın’ şeklindeydi. Yakınsama çabaları patetik görünüyor. Şu anda AB'ye üye olan komşu ülkelerden biri, AB'den her yıl vatandaş başına yaklaşık 400.000 gelir alırken, biz vatandaş başına yaklaşık 130 alıyoruz. Sorun bu. Bu konuda bir çaresizlik var. Kazanan tüm oyunu alır şeklinde oynamak zorunda değilsiniz.

Sadece kazanmak değil, kendinizden de bir şeyler vermeye istekli olmalısınız. Bu olgunluk sınamasıdır. AB bölgesel entegrasyon konusunda, gerçek sorunların yönetilmesi konusunda daha ciddi olsaydı bugün ne kadar iyi bir konumda olabilirdik, hayal edebiliyor musunuz?

Sadece kazanmak değil, kendinizden de bir şeyler vermeye istekli olmalısınız. Bu olgunluk testiyle ilgili. AB bölgesel entegrasyon konusunda, gerçek sorunların yönetilmesi konusunda daha ciddi olsaydı ne kadar iyi bir konumda olurduk, hayal edebiliyor musunuz?

Berlin süreci yaşandığında bunun gerçekleşmesi gerekiyordu ama olmadı. Bu yüzden “Açık Balkan”la başladık. Biz ne yaptık, bu büyümenin ve  pazarın parçası olan gündemi belirledik." şeklinde konuşan  Rama, konuşmasının devamında, bakanların tüm farklılıkları unutmaları ve tek bayrağa yani, AB -bayrağına odaklanmaları gerektiğini, çünkü bizim bu fırsatı kaçırmak istemediğimizi söyledi.

Kaynak: https://telegrafi.com/takimi-ne-shkup-rama-drejtohet-se-duhet-te-jeni-serioze-integrimin-rajonal/,  (Erişim tarihi, 24.01.2024).

Bu içerik 22.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.