Edi Rama; Washington Post için düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor: “İran, Arnavutluk'un dijital altyapısını yok etmeyi başaramadı.”

ResimBaşbakan Edi Rama, Arnavutluk'un büyük siber saldırıların ardından bu ay İran ile diplomatik ilişkilerini kesmeye yönelik tarihi kararının üst düzey bir soruşturmayla başladığını açıkladı. Bu açıklama, ünlü Amerikan gazetesi Washington Post’tan Tim Starks ile yaptığı röportajda yer aldı.

FSB (Federal Soruşturma Bürosu) ve Microsoft'tan bir ekip, İran hükümetinin, özellikle Gizli Servisler Bakanlığı dışında, sponsor olduğu bilinen dört özel hacker grubunu belirlemek için yabancı ve Arnavut uzmanlarla çalıştı.

Rama, “Bu 4 gruptan biri, Suudi Arabistan, İsrail ve benzerlerine yönelik saldırıların ardından izleri de keşfedilen en büyük 10 siber terör örgütü arasında yer aldı” dedi.

Röportajın devamında Rama, “Temmuz ayında saldıran hackerler, daha önce bazı insanları sertifikaları ve lisans için aylarca beklemeye zorlayan uzun kuyrukların ardından Arnavutluk'un yüzde 95'i çevrimiçi erişilebilirliğe taşıdığı devlet hizmetlerini yok etmeye çalıştılar” dedi.

“Soruşturmaya dayanarak, saldırının ölçeği o kadar büyüktü ki, arkasındaki amaç bizi antik çağa taşımak için altyapımızı tamamen yok etmek ve aynı zamanda tüm verilerimiz silmekti. İlk izlenimimiz, altyapıyı yok etmeyi başaramadıkları yönündedir. Hizmetler ve veriler geri yüklendi. Tabiki, birkaç bilgi aldılar, ancak önemli bilgiler bulunmuyor”, diye vurguladı Başbakan Rama.
 

 

Bu içerik 26.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.