Edi Rama: Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri en iyi döneminde

ResimArnavutluk Başbakanı 8. Delphi Ekonomik Forumu'nda konuştu.
Edi Rama'ya göre Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri "en iyi noktasında". Arnavutluk Başbakanı, 26-29 Nisan tarihleri arasında Delphi'de düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'nun himayesinde gerçekleştirilen 8. Delphi Ekonomik Forumu'nda konuştu. Edi Rama ile yapılan mülakat CNN muhabiri Frederik Pleitgen tarafından yönetildi.
Edi Rama, Arnavutluk ve Yunanistan arasında "halktan halka ilişkilerin çok iyi olduğunu ve politikacıların buna uyum sağlaması gerektiğini" söyledi ve ekledi: "Yunanistan, Avrupa Birliği'ne katılma ihtimali açısından çok önemli ve stratejik bir ortaktır. İsim sorunu çözüldüğünden bu yana hem bize hem de Kuzey Makedonya'ya desteğini aktif bir şekilde göstermiştir."dedi.
"Yunanistan ile ticaret hacmimiz olabileceğinden çok daha küçük" diyen Arnavutluk Başbakanı, Arnavutluk'ta çok daha büyük Yunan yatırımları ve Yunanistan'da da Arnavut yatırımları için potansiyel olduğuna dikkat çekti. Arnavutluk ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere de değinen Rama, "istediğimizi elde ettik. Katılım müzakerelerini başlatmak. AB yıllarca bizimle "evlenmek" istedi ama bizimle konuşmak istemedi. Şimdi konuşuyoruz, yani sırada "evlilik" var. Biz vazgeçmeyeceğiz, AB vazgeçerse bilemem. Ancak Ukrayna'daki savaştan sonra AB'nin de bu pozisyona daha bağlı olduğunu düşünüyorum."dedi.
Edi Rama, Avrupa perspektifinin ülkesine ne sunabileceği konusunda ise şu yanıtı verdi: "Katılım müzakereleri üzerinde çalışıyoruz. AB'nin bir ülkeye sunabileceklerini siz yaratamazsınız. Bağımsız bir devletin nasıl kurulacağı, hukukun üstünlüğüne dayalı kurumların nasıl inşa edileceği konusunda büyük miktarda bilgi birikimi sunar."diye ekledi.
Arnavutluk Başbakanı her halükarda Batı Balkan ülkelerinin birbirlerinden oldukça farklı olduğunu açıkça ifade etti. "Putin'in Arnavutluk'taki popülaritesi %1.2 gibi düşük bir orandayken, Sırbistan'da bu oran %80 civarında. Enerji bağımlılığına ve nüfuzuna rağmen altı Balkan ülkesi demokratik toplum ilkelerine bağlı kalmış ve Rus saldırganlığını kınamıştır dedi.

 

Bu içerik 29.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.