Edi Rama: Açık Balkan misyonunu tamamladı, artık Berlin Süreci’ne odaklanma zamanı

Resim
Başkent Tiran’ın Ekim ayında ev sahipliği yapacağı Berlin Zirvesi'ne hazırlandığı bu günlerde, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Açık Balkan girişiminin misyonunu tamamladığını ve artık AB üyelik sürecine odaklanma zamanının geldiğini söyledi. Açık Balkan girişiminin Berlin Süreci’ni ilerletme ihtiyacı nedeniyle hayata geçtiğini belirten Rama, girişimin bu misyonu yerine getirdiğini ve sahip oldukları fırsat neticesinde artık doğrudan Berlin Süreci’ne dahil olmaları gerektiğini dile getirdi.
Açık Balkan girişimi hali hazırda Arnavutluk, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’nın katılımcı ülkeler olarak yer aldıkları bir bölgesel iş birliği girişimi konumunda. Katılımcı devletlerin liderlerinin periyodik olarak bir araya geldiği girişim, bölge ülkeleri arasındaki bağları perçinlemek ve aynı zamanda ticareti ve mal ve ürünlerin serbest dolaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bununla birlikte Açık Balkan girişimi, Kosova’nın Sırbistan’ın katılımı sebebiyle girişime duyduğu olumsuz yaklaşım ve özellikle AB’nin genişleme sürecinin kesintiye uğradığı bir dönemde hayata geçmesi ve dolayısıyla Berlin sürecine zarar verebileceği endişelerine yol açması sebebiyle, bölge ülkeleri için tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Karadağ’ın katılmakta tereddüt gösterdiği girişime Kosova ve Bosna-Hersek ise katılmayı reddediyor.
Rama’nın açıklamalarına, “Rama’nın bu açıklamayı yaptığına inanmıyorum. Umuyorum ki kendisini yakında görebilirim. Açık Balkan, Balkan halklarının özerk fikridir” sözleriyle cevap veren Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, herhangi bir bölgesel inisiyatifi her zaman “dışarıdan” gelenlerden daha üstün göreceğini ifade etti. Rama’nın çıkışının güncel jeopolitik durum ile ilişkili olduğunu düşündüğünü belirten Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ise, “Arnavutluk Başbakanı’nın tepkisinin yaşanan son gelişmelerin, polis memurlarının tutuklanmasının, bir sonucu olduğunu düşünüyorum” dedi.
Rama, Haziran ayı ortalarında yaptığı bir açıklamada, Sırbistan tarafından Kosova sınırları içerisinde tutuklandığı iddia edilen üç polis memurunun serbest bırakılmaması halinde Sırbistan-Arnavutluk ilişkilerin sekteye uğratacağı uyarısında bulunmuştu.
 
Bu içerik 03.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.