Edi Rama: AB Sırbistan’a uyguladığı ‘yaptırım’ baskısına son vermeli

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan üzerindeki Rus etkisi hakkında endişelerini dile getirdiği açıklamasında, Belgrad’ın Moskova’ya yönelik tutumu konusuna anlayış gösterdi.
Die Presse’ye verdiği mülakatta Ukrayna savaşının Balkanlar için potansiyel bir tehdit olduğunu belirten Rama, tehdidin kaynağı olarak da Rusya’nın bölgedeki ve özellikle de Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek’deki Sırp Cumhuriyeti üzerindeki geleneksel etkisine işaret etti.
Söz konusu potansiyel Rus tehdidinin Balkanlar’dan uzak tutulmasının önemi üzerine vurgu yapan Rama, AB’nin, Sırbistan’a Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılması yönünde daha fazla baskı yapmaması gerektiğini belirtti.
Sırbistan’ın Rusya’nın desteği olmadan hayatta kalmasının mümkün olmadığı dikkate alınırsa, Sırbistan’ın yaptırımlara katılmasının mümkün olmadığı anlaşılacaktır diyen Rama, “Ne Sırbistan hükümeti ne de Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmaları halinde siyaseten ayakta kalabilir. Sırbistan hali hazırda zaten bir duruş gösterdi. Belgrad’ın Birleşmiş Milletler’de üç kez Rusya aleyhine oy kullandığını unutmamalıyız. Bu başlı başına büyük bir sürprizdi” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Bu içerik 15.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.