East Med boru hattına Amerikan torpidosu

Resim

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin East Med doğal gaz boru hattı tarafları olan İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Avrupa Birliği ve Mısır’a göndermiş oldukları gayriresmî belge Atina ve Lefkoşa’da hoşnutsuzluk yarattı.

ABD bu non paper ile zaten araştırma aşamasında olan East Med doğal gaz boru hattı projesinden vazgeçilmesi gerektiği görüşünde olduğunu dile getirmektedir. Ekonomik olarak bu projenin kârlı olmayacağı ifade edilen görüşün yanı sıra asıl nedenin ABD’nin bölgede Türkiye’ye göz kırpması olarak değerlendirilmektedir. ABD, Doğu Akdeniz’de gerginliğe neden olacak bu projeden vazgeçilmesi gerektiği görüşünü savunurken aynı zamanda çevresel nedenlere de dikkat çekmektedir.

Belge ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, projenin halen araştırma aşamasında olduğunu ve hiçbir şeyin kesinleşmediğini belirtti. Anastasiadis, East Med doğal gaz boru hattının ekonomik açıdan sürdürülebilir olup olmayacağı konusunda nihai raporları beklediklerini de ekledi.

Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Natasa Pilidou da yakın zamanda NEA gazetesine verdiği röportajda Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail hükümet ve devlet yetkilileri arasında gerçekleşen son zirvede East Med doğal gaz boru hattının inşası için siyasi iradenin varlığının teyit edildiğini belirtti. Pilidou nihai kararın teknik ve ekonomik ön çalışmaların tamamlanması sonrası verileceğini de ekledi.

Bu içerik 11.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.