Dünya Bankası verileri: Dijital ödemelerde, Arnavutluk bölgedeki en geri kalmış ülke

Resim
Dünya Bankası'nın yakın tarihli bir raporu, Arnavutluk'un 15 yaş üstü nüfusun dijital ödemeleri kullanan en düşük yüzdeye sahip bölge ülkesi olduğunu gösteriyor. Arnavutluk’ta15 yaşın üzerindeki nüfusun 2017'deki %29 olan dijital ödeme oranı 2021'de yalnızca %35'e yükseldi.
Dünya Bankası, bölgedeki diğer ülkelerin bu yönde daha hızlı adımlar attığını, hatta Kosova'nın bile çok daha iyi sıralarda yer aldığını belirtiyor.
2021'de Kosova'da 15 yaş üstü nüfusun neredeyse %48'i dijital ödeme kullanıcısıydı. Bosna'da 15 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 67'si, Kuzey Makedonya'da yüzde 74'ü ve Sırbistan'da yüzde 87'si dijital ödeme kullanıyor.
Dünya Bankası, dijital ödemelerin Batı Balkanlar'da daha yaygın hale geldiğini ancak hâlâ yapılması gereken çok şey olduğunu belirtiyor.
Ekonomiler daha dijital hale geldikçe ödemeler bu geçişi mümkün kılıyor. Ekonomik ve finansal faaliyetlerin daha hızlı, daha rahat ve daha güvenli bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlıyorlar.
Dijital ödemelerin kullanım oranı, elektronik bankacılık, transferler, kredi ve banka kartları, elektronik para (e-para) gibi dijital ödeme aracılığıyla yapılan ödemeleri içermektedir.
Ödemelerin dijitalleştirilmesi, Batı Balkan ülkeleri için hem iç hem de sınır ötesi ödemeler/transferler AB standartlarına uyum çabaları noktasında özellikle önemlidir.
Yurt içinde dijital ödemeler, işletmelerin daha verimli ve güvenli bir şekilde çalışmalarını destekler. Ayrıca kayıt dışılığın azaltılmasına ve şeffaflığın arttırılmasına yardımcı olurlar.
Dünya Bankası, ödemeler ortamını iyileştirmeye yönelik çabaların, ilgili AB direktifleri ve düzenlemeleriyle uyum sağlamak için yasal ve düzenleyici çerçevenin iyileştirilmesini, denetleyici rollerin, ödeme sistemlerinin güçlendirilmesini, siber güvenliğin daha da geliştirilmesini, müşteri tanıma hususlarını ve açık bankacılığın başlatılmasını gerektirdiğini öne sürüyor.

 

Bu içerik 10.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.