Dünya Bankası Arnavut hükümetine çiftçilere desteği artırma çağrısında bulundu

Resim
Ukrayna'da savaş sonrası gıda fiyatlarında yaşanan tarihi yükseliş, tüm dünyada dikkatleri tarım sektörünün üzerine çevirdi.
Uluslararası finans kuruluşları, özellikle Batı Balkanlar'da enflasyonun düşürülmesinde tarım sektörü ve gıda üretiminin güçlü bir amortisör olacağına işaret ediyor.
Dünya Bankası, Batı Balkanlar için bugünkü olağan ekonomik raporunda, ekonomik krizin, gıda üretimi için temel güvence olan çiftçilere ödenen teşvikleri yetersiz hale getirdiğine işaret etti.
Dünya Bankası, Arnavutluk'un bölge ülkeleri arasında çiftçilere en düşük desteği verdiğini bildirdi.
Geçen yılki fiyat krizi sırasında Balkanlar'daki tüm hükümetler, gıda fiyatlarını kontrol ederek tüm tüketiciler için enflasyonu düşürmeye odaklandı. Karadağ vergi indirimleri, Kuzey Makedonya vergi indirimleri ve ihracat kısıtlamaları uyguladı, Sırbistan ihracat tarifelerini düşürdü, Arnavutluk ise hükümet kurulları ile fiyatları kontrol etmeyi hedefliyor.
Bölge'deki önlemlerin çoğu yoksulları desteklemeyi hedeflerken, hükümetler çiftçiler için uzun vadeli teşvikleri yeterli düzeyde artırmayarak tarımın büyüme potansiyelini azaltıyor ve gıda fiyatlarında uzun vadeli artışları etkiliyor.
Bosna-Hersek ve Kosova, çiftçilere önemli ek finansman sağladı.
Arnavutluk ve Karadağ'daki çiftçilere verilen destek daha azdı. Kuzey Makedonya ve Sırbistan'da çiftçiler, temel olarak zaten düzenli bütçe programları aracılığıyla iyi bir şekilde desteklenmekteler.
Küresel ve yerel gıda fiyatlarının 2023 ve 2024 boyunca yüksek kalması bekleniyor. Dünya Bankası'nın Gıda Fiyat Endeksi, Nisan 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 2022'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 12 düşmesine rağmen, bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 20 daha yüksek.
Bu nedenle, tarımsal üretimin desteklenmesi, düzenli ve uygun fiyatlı gıda arzındaki zorluklarla yüzleşmek için en yüksek güvence olarak görülüyor.

Bu içerik 01.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.