Dünya Bankası: Arnavutluk 2022’de ekonomik büyüme açısından bölgede ikinci sırada

Resim

Dünya Bankası’nın Batı Balkanlar’daki ekonomilerin ilerlemesine ilişkin bugün yayınladığı bir rapora göre Arnavutluk, Karadağ’dan sonra 2022’de en hızlı ekonomik büyümeye sahip ikinci ülke oldu. Geçtiğimiz yıl boyunca, Arnavutluk'un Gayri Safi Yurtiçi Hasılası artış oranı, hem uluslararası kuruluşların hem de yetkililerin beklentilerinin ötesinde yüzde 4,8’e ulaştı.
Raporda, “HES’lerden elektrik üretiminin olumsuz atmosfer koşulları nedeniyle azalması, enerji ithalatına olan ihtiyacı artırmış ve ekonomik büyümeye olumsuz katkı sağlamıştır. Bu arada hizmetler sektörü, güçlü tüketici talebi ve olağanüstü bir turizm sezonu sonucunda 2022’de yüzde 5,9 büyüyerek daha az etkilendi ve büyümeye devam etti. 2022’de turist sayısı yüzde 27,5, geceleme sayısı ise yüzde 20 arttı.” bilgisi aktarılmıştır.
Dünya Bankası’nın açıklamasında, “diğer Balkan ülkelerinde istihdam yüzde 1 veya 72.000 kişi azalmaya devam ederken, Arnavutluk’ta trend artmaya devam etti” ve “ülkenin yüzde 21,5 ile en düşük genç işsizlik oranına sahip” olduğu belirtildi. 2022 boyunca ortalama enflasyon oranının, gıda ve ulaşım fiyatlarından etkilenerek yüzde 6,7 olduğu vurgulandı. Dünya Bankası açıklamasında bu tür artışlar için, “tüketim sepetlerinde bu kalemlerin ağırlığı ne kadar büyükse, en yoksul vatandaşları da bu oranda olumsuz etkiliyor.” görüşüne yer verildi.
2023 yılı için, yüzde 2,8 seviyesinde olması beklenen ekonomik büyüme oranlarının küçüleceği yönünde tahminler oluştu. Dünya Bankası açıklamasında “Uluslararası piyasalarda finansman koşullarının sıkılaştırılması, Avrupa’da ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve deprem sonrası yeniden yapılanmaya ilişkin politika destek önlemlerinin durdurulması bağlamında, Arnavutluk’un 2023 için ekonomik büyümesinin düşük kalması bekleniyor” dendi. Buna göre “ekonominin ilerlemesi, küresel ekonomik toparlanmaya, reform gündeminin uygulama hızına ve mali konsolidasyon planlarına bağlı olacaktır” görüşüne yer verildi. Raporda, “daha fazla ekonomik büyüme için fırsatların yaratılmasının, hükümetin reform programının hızlı bir şekilde uygulanmasına bağlı olduğuna” dikkat çekildi. AB üyeliği perspektifiyle ilgili reformların, aynı zamanda iş ortamını iyileştirerek, hükümetin özel sektörle etkileşim süreçlerini basitleştirerek ve Arnavutluk’un dış pazarlara entegrasyonunu genişleterek üretkenlik artışını desteklemesi beklendiği ifade edildi.

Bu içerik 25.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.