Drina nehrine 3.000 gül atıldı: Vişegrad’da Boşnaklara yönelik işlenen suçların 30. yıldönümü anıldı

ResimVişegrad İslâm Birliği Meclisi, şehirde savaş sürecinde kaybolan vatandaşların aileleri tarafından kurulan “Vişegrad 92” ve “Savaşın Kadın Mağdurları” dernekleri ile işbirliği içerisinde, Vişegrad’da Boşnaklara yönelik işlenen suçların 30. yıldönümünü anıyor.

Öldürülen 3.000 kişi için Sokullu Mehmed Paşa köprüsünden Drina nehrine 3.000 gül atıldı, ardından anma törenine katılanlar suçların işlendiği yerleri, Bikavac ve Pionirska’yı insanların canlı canlı ateşe atıldıkları yerleri ziyaret etti.

Sadece Bikavac’taki Meho Aljić’in evinde ve Pionirska Caddesi’ndeki Sumbula Zeba’nın evinde 140’tan fazla sivil ateşe verildi. Lahey mahkemesine göre, yalnız Mayıs ve Haziran 1992’de Vişegrad bölgesindeki Boşnakların yüzde 60’ından fazlası öldürüldü.

Hayatta kalan Vişegrad vatandaşlarının paylaştığı hatıralar şok edici:

Savaşın Kadın Mağdurları Derneği Başkanı Bakira Hasečić, “Vişegrad’da 14 Haziran’da Pionirska Caddesi’nde Boşnak sivillerin yakılmasının ve 27 Haziran’da Bikavac’ta bir başka “şenlik” ateşinin yakılmasının üzerinden 30 yıl geçti. Boşnak sivillere yönelik işlenen korkunç suçlardan 5 yıl sonra, bazı savaş suçluları Lahey’de, bazıları da Bosna-Hersek Mahkemesi’nde hüküm giymiş olmasına rağmen, bugüne kadar tek bir kemik, yani canlı canlı yakılan sivillerden tek bir kalıntı dahi bulunamadı. Bence vicdanlı biri artık çıkıp Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü’nde ve köprünün çevresinde sivillerin ve öldürülen diğer insanların kalıntılarının nerede olduğunu söylemeli. Başka başka yerlerde olanlar da… Bugün annemin acısıyla ciğerimin dağlandığı yerde, kayınbiraderimin tüm ailesinin öldürüldüğü yerdeyim, çünkü onu mezara koyacak tek bir kişi dahi yok. Vişegrad Belediyesinde 92-95 arasında görev yapan yetkilileri, hükümetimizi, uluslararası toplumu, karar alıcıları, şimdiye kadar bu süreci planlayanları, emir verenleri ve son olarak bu suçları işleyip sonrasında da kovuşturmaya yer yok diyenleri kınıyorum.” dedi.

Öğle namazının ardından bugün (Salı) Veişegrad’da kimliği tespit edilen iki kişi için Stražište mezarlığında cenaze namazı kılınacak, ardından Hünkâr Camii’nde tevhid duası okunacak.

Bu içerik 18.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.