Dodik bugün Schmidt ile görüşmekten kaçınıyor: “Birlikte çalışma fırsatları olacak”

Resim
Bosna-Hersek yeni Yüksek Temsilci Christian Schmidt, bugün Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın bir toplantısına katıldı. Milorad Dodik daha önce bu toplantıda yer alacağını söylese de bugün Schmidt ile görüşmekten kaçındı için toplantıya katılmadı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Schmidt, Dodik ile birlikte çalışma fırsatları olacağına inandığını belirtti.
Christian Schmidt, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı’ndaki ilk resmi toplantının ardından uluslar arası toplulukların onun arkasında olduğunu, gerekirse gücünü kullanacağını, Bosna-Hersek’e gözlem yapmak için değil; aktif olarak hareket etmek için geldiğini yineledi.
Siyasi destek
Christian Schmidt, “Beni Dayton Barış Anlaşması hükümlerine uygun olarak atayan Barışı Uygulama Konseyi’nin siyasi desteğine, AB ve özellikle ABD ile yakın işbirliğine güvenebilirim” dedi.
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı, Bosna-Hersek kurumlarıyla birlikte yürüttüğü çalışmalarda Schmidt’i ilk partner olarak görüyor. Bosna-Hersek’in iki entitet ile egemen bir devlet olarak bütünlüğünün korunması gerektiğini sözlerine ekledi. Çalışmalarında Bosna-Hersek’in Avrupa ve reform yoluna odaklanacağını ve Milorad Dodik’in bugünkü toplantıda hazır olmaması nedeniyle üzüntü duyduğunu söyledi.
Šefik Džaferović: “Bosna-Hersek reformlarına devam etmeli. İşte bu yüzden kurumların çalışması gerekiyor” dedi ve Milorad Dodik’e işini yapmaya başlaması için çağrıda bulundu.
Milorad Dodik, Christian Schmidt’i yasadışı, gayri meşru ve kendisi ile işbirliği yapılamayacak biri olarak görüyor. Bununla beraber Barışı Uygulama Konseyi’ni Özerk Sırp Cumhuriyeti tarafını baltalamayı amaçlayan bir işgal gücü olarak nitelendiriyor.
Vučić ile görüşme
Sırbistan Cumhurbaşkanı ile yarın Belgrad’da yapılacak toplantının ardından bir şeylerin değişip değişmeyeceğini söylemek zor, ancak yeni Yüksek Temsilci’nin Bosna-Hersek’e gelmeden önce Aleksandar Vučić ile de bir araya geldiği daha önce doğrulanmıştı. Gazeteci sorularına izin verilmedi, bu nedenle Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin Rusya Federasyonu’nun Bosna-Hersek’teki temsilcileriyle yaptığı işbirliği hakkında yorum yapılmadı. Rusya’nın Bosna-Hersek Büyükelçiliği, Christian Schmidt’in Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi olarak seçilmesine katılmadığını ve bu konudaki kararın sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınması gerektiğini ifade etti.
 
Bu içerik 03.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 98 kez okundu.