Dodik: Sırp Entitesi, Dayton’un müktesebatını kabul ediyor, ayrılmaya dair bir plan yok

Resim

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik, bugün (16 Kasım) Saraybosna’da Amerikan Dışişleri Bakanlığı danışmanı Derek Chollet ile bir araya geldi.

Doğu Saraybosna’da düzenlediği basın toplantısında Dodik, Bosna-Hersek’teki durumun tartışıldığını ve Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin Dayton Anlaşmasının içeriğine ve Anayasaya saygıyla bağlılığını sürdürdüğünü söyledi. Chollet’e, Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin barış politikasına bağlı olduğunu ve barışı tehlikeye atacak herhangi bir faaliyet yürütme meyillisi olmadığını belirttim. Ancak, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığının diğer iki üyesinin –onların belirttiği üzere- çatışma ve savaş olasılıklarında ısrar ettiklerini belirttiğini de sözlerine ekledi.

Dodik, “Sırp Cumhuriyeti Entitesi, Bosna-Hersek’teki diğer oluşumların Dayton Anlaşmasının içeriğine saygı duyması noktasında ısrar ettiğimizi, bu nedenle uluslararası toplumdan ve Bosna-Hersek’in içişlerine karışan uluslararası faktörlerden beklentilerinin olduğunu” söyledi.

Bununla beraber Dodik, Bosna-Hersek’in dış egemenliğine, iki entite ile üç milletten oluşan dahilî mülkî bütünlüğüne ve anayasal düzenine Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin saygı duyduğuna işaret etti. “Dayton Anlaşması ile sağlanan Bosna-Hersek’in yasal çerçevesine saygı duyuyoruz, Anayasa’ya saygı için yasal mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

Dodik, Chollet’e Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin kimilerinin ona atfetmeye çalıştığı gibi herhangi bir ayrılma planı olmadığını, ancak bunun Sırp tarafında olduğu kadar tüm Bosna-Hersek’te ve bölgede konuşulduğunu da söyledi.

Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin, Dayton Anlaşması ile Bosna-Hersek Anayasasının siyasi ve yasal yollarla tam olarak uygulanması için mücadeleye devam edeceğini söyledi. Dodik, Amerikan heyetinin Bosna-Hersek’teki duruma büyük ilgi gösterdiğini ve bazı hususların çözüme kavuşturulmasını istediğini söyledi.

Kaynak: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=453455 (Erişim tarihi, 17.11.2021)
Bu içerik 16.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 107 kez okundu.