Dodik, Bosna Hersek Mahkemesi’nde

Resim

Bosna Hersek’in entitelerinden biri olan Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Saraybosna’daki Bosna Hersek Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Yüksek Temsilci'nin kararlarını uygulamamakla suçlanan Dodik ve Sırp Cumhuriyeti Resmi Gazetesinin Müdürü Miloš Lukić, suçlamalara bir anlam veremediklerini ve tümünü reddettiklerini ifade ettiler.
Dodik, mahkemeye hitap ederken “sırt ağrısını” bahane göstererek ayağa kalkmayı reddetti. Bunun üzerine hakim, bu davranışın Bosna Hersek Mahkemesi'ne saygısızlık olduğunu ifade etti. Dodik ise mahkeme sürecinin tamamen siyasi olduğunu ve yasal bir dayanağı olmadığını iddia etti. Dodik, mahkeme sürecinde benzer bir tutum sergilemeye devam ederek, prosedür gereği kişisel bilgilerinin doğrulaması istendiğinde “ne zaman doğduğuna” yönelik soruya; “bilmediğini, çünkü o zaman çok küçük yaşta ve bilinçsiz olduğunu" ifade etti. Dodik ayrıca, “Bu tamamen siyasi bir dava, hukuki hiçbir temeli yok. Sadece bunu söylemeye geldim. Bu, yargıyı itibarsızlaştıracak bir saçmalık. Elbette gelecek oturumlara katılacağım.” dedi.
Ayrıca, ABD Büyükelçisi Michael Murphy, Dodik'in ABD'nin Sırp Cumhuriyeti’ne düşman olduğu iddiasına yanıt olarak; “Dodik, tüm Sırp Cumhuriyeti sakinleri adına konuştuğuna inanılmasını istemektedir, ancak bu böyle değil. ABD, Sırbistan'ın düşmanı değil ve Sırp Cumhuriyeti’nin sakinleri de bunu biliyor” dedi.
Dodik ve Lukić'in duruşması, yasaya göre önümüzdeki 60 gün içinde başlayacak.

 

Bu içerik 16.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.