Djukanoviç’in Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesiyle Karadağ'da bir dönem sona erdi

ResimKaradağ Cumhurbaşkanı ve Sosyalistlerin Demokratik Partisi lideri Milo Djukanoviç Pazar günkü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda mağlup oldu ve 32 yıl sonra iktidarını kaybetti. Djukanoviç ilk olarak Şubat 1991'de başbakan olarak atanmıştı.

Avrupa'da en uzun süre görev yapan lider, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir farkla 36 yaşındaki “Europe Now” adayı Jakov Milatoviç'e karşı kaybetti.

Yaklaşık 620.000 kişinin yaşadığı küçük ülkede katılım, hemen hemen 542.000 kayıtlı seçmenin yüzde 70,7'sini oluşturdu. İkinci turda Milatoviç sayılan oyların yüzde 60,1'ini, Djukanoviç ise yüzde 39,9'unu aldı.

Djukanoviç yenilgiyi kabul ederek, “Karadağ seçimini yaptı ve ben bu tercihe saygı duyuyorum. Milatoviç'in başarılı bir cumhurbaşkanı olmasını ve Karadağ'ın iyi bir ülke olmaya devam etmesini diliyorum” dedi.

Pazar günkü sonuçlara göre, Djukanoviç Ağustos 2020'deki parlamento seçimlerini kaybetmesinin ardından düşüş sürecini sürdürdü. Karadağ'a neredeyse otuz yıldır hâkim olan Djukanoviç’in partisi (DPS), Ağustos 2020 parlamento seçimlerinde üç eski muhalefet bloğundan oluşan bir koalisyona karşı gücünü kaybetmişti. Partinin kaderindeki siyasî düşüş, DPS'nin başkent Podgorica da dahil olmak üzere 14 belediyeden 10'unun kontrolünü kaybettiği geçen Ekim ayındaki yerel seçimlerde de devam etti.

İktidardaki çoğunluk partileri, Milatoviç'in zaferini, Djukanoviç'in siyasî döneminin sonu ve demokratik bir toplum yaratma yolunda bir başka önemli adım olarak övdü.

Pazar günü geç saatlerde polis, başkent Podgorica'daki çok sayıda oy kullanma merkezine yerleştirilen bombalarla ilgili asılsız bir tehdit aldıklarını söyledi. Cumartesi günü ise polis, siyasî aktivistlerin seçmenlere baskı yaptığını iddia ederek, birkaç kasabada yapılan aramalar sırasında seçmen listelerine el koyduğunu bildirdi. DPS ise, polisi parti aktivistlerine baskı yapmakla suçladı.

Yapılan seçimler, 1990'da Komünizmin çöküşünden bu yana onuncu ve Karadağ'ın 2006'da bağımsızlığını yeniden kazanmasından bu yana dördüncü seçim oldu.

Bu içerik 02.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.