Djukanoviç: “Balkanlar'daki Rus dünyası, Sırp dünyasıdır, Sırp Ortodoks Kilisesi yıkıcı bir faktördür.”

Resim

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç Sırp Ortodoks Kilisesi'nin Karadağ ve bölge için yıkıcı bir faktör olduğunu söyledi. 

Djukanoviç, Yunan Kathimerini gazetesine verdiği röportajda Yugoslavya'nın dağıldığı dönemden kalma "çözülmemiş sorunlara" ek olarak, son yıllarda tüm bölgenin Avrupa’ya entegrasyonunda durgunluk yaşandığını ve Karadağ'da Sırbistan ve Rusya tarafından bastırılan, sonu olmayan bir siyasî krizin var olduğunu belirtti.

Djukanoviç, Balkanlar’da tarih boyunca yeni bir savaş için sebep bulmanın hiçbir zaman sorun olmadığına dikkat çekerek, Balkanlar'daki "Rus Dünyası" projesinin aslında "Sırp Dünyası" projesi olduğunu ve Karadağ'ın ise "Sırp Dünyası"nın doğal bir parçası olarak görüldüğünü söyledi. Djukanoviç sözlerine "Bence bugün hem o ideolojiler hem de onları destekleyenler çıplak gözle görülüyor. 2016'da Karadağ'da kimsenin yardımı olmadan direndiğimiz darbe girişimi sadece bir ipucuydu. Rusya, Rus dünyasını bir araya getirerek tarihsel iddiasını gerçekleştirmek istiyor. Rusya'nın bugünlerde Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş harekâtı Rusya’nın emperyal hırslarının göstergesidir." şeklinde devam etti.

Djukanoviç ayrıca, Sırp Ortodoks Kilisesi'nin başpiskoposu Joanikije’nin "Ukrayna'daki olayların ateizmin sonuçları olduğunu" ve "Karadağ'ın küçük bir Ukrayna olarak tasarlandığını" söylediğini belirterek, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin Rusya’yı desteklediğini ifade etti. Djukanoviç’in “Putin'e destek mitingleri düzenlemek ve bölgede bu tür eylemler gerçekleştirmek için bol miktarda malî destek toplandı ve medya altyapısı kuruldu. Faaliyetlerin merkezleri Belgrad ve Banja Luka'dadır ve buradan Karadağ'a ve tüm bölgeye yayılıyor." sözleri de röportajda yer aldı.

Djukanoviç, Ukrayna'daki savaşın sonunu nasıl gördüğü sorusuna "Ne bu savaşı başlatanların ne de kendilerini savunmak zorunda kalanların bu soruya net bir cevabı yok." Şeklinde cevap vererek, Rusya'nın en büyük kaybeden olacağı sonucuna vardığını söyledi.

Djukanoviç, tanıdığı ve birlikte çalıştığı Slobodan Miloseviç ile Vladimir Putin arasında güç kullanımı açısından benzerlikler bulup bulmadığı sorulduğunda, 1990'ların başında yaşanan Vukovar ve Saraybosna kuşatmasının bugün Ukrayna'da Kiev, Kharkiv ve Mariupol'da tekrarlandığını söyledi. Miloseviç ve Putin arasında benzerlik olduğunu vurgulayarak, Putin’in 1990'lardan ve başkalarının hatalarından hiç ders almadığını ifade etti.

Kaynak: https://l24.im/Sh72s (Erişim tarihi, 23.03.2022)
Bu içerik 21.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.