Diyalogda Dört Öneriyle Kosova, Kurti-Vuçic toplantısı.

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in arabuluculuğunda yaptığı görüşmede, Kosova Salı günü Sırbistan’a diyalog çerçevesinde dört öneri sundu. Tüm taraflar toplantıyı "kolay değil" olarak nitelendirdi.

Görüşmenin ardından Kosova Başbakanı Kurti, diyalogda önerdiği noktaları sıraladı. Güneydoğu Avrupa'da bir ticaret anlaşması önerdiğini, iki ülke arasında derhal bir barış anlaşması imzalanmasını gerektiğini ifade etti.

Kosova ile Sırbistan arasında AB'nin arabuluculuğunda yapılacak bir sonraki toplantı, Temmuz sonunda başlayacak yaz tatilinden önce gerçekleşecek. Kosova Başbakanı Kurti’nin 4 önerisi:

1. Batı Balkanlar'ın altı ülkesi, işbirliği anlaşması imzalayabilirler.

2. Kosova ve Sırbistan, birbirlerine saldırmama sözü veren ortak bir barış anlaşmasını derhal imzalamalılar.

3. Kosova Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki karşılıklı tanımadan sonra, her iki ülkede de azınlıklar meselesi de dahil olmak üzere ikili mütekabiliyet esasına göre görüşmeler olacaktır. Böylece Kosova'daki Sırplar, Sırbistan'daki Arnavutlar ve Boşnakların yaptığı gibi Ulusal Konseylerine sahip olabilirler.

4. 1997-1999 yıllarında "Kosova Bölgesi Genelkurmay Başkanı" olan Veljko Odalovi savaş suçları ve kayıp kişilerle ilgili görevinden uzaklaştırılmalıdır. Savaş döneminde kendisi işgal altındaki Kosova'ya Zoran Angjelkovi ile birlikte liderlik etmiştir.

Kaynak: https://www.koha.net/arberi/275713/sot-ne-bruksel-takohen-kurti-e-vuciqi/(15.06.2021)
Bu içerik 15.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.