Dışişleri Bakanı Ivan Kondov: Aydınlanma Günü her Bulgar’a kutsal görevler yüklüyor

ResimDışişleri Bakanı Ivan Kondov, Aziz Kiril ve Metodi Kardeşler, Bulgar Alfabesi, Eğitim ve Kültürü ve Slav Harfleri Günü vesilesiyle Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan konuşmasında, “Bugün aydınlanma günü ve bu her birimize ‘en Bulgar bayramı’ korumak gibi kutsal bir görev yüklemektedir” dedi. Kondov, her yıl 24 Mayıs’ta, “İleri, yeniden doğmuş insanlar” sesleriyle, Anavatan’ın ve dünyanın farklı bölgelerinden tüm Bulgarların, Bulgar kelimesinin eşsiz yaratıcı gücü aracılığıyla manevi köprüler kurmak için harekete geçtiğini sözlerine ekledi.
Kondov’un ifadeleriyle, “ister anavatanında ister dünyanın dört bir yanında olsun, her Bulgar’a küçük yaşlardan itibaren 24 Mayıs sevgisi aşılanmıştır. Bulgar kimliğimizin korunmasının temeli olan dilimizi ve yazımızı kutluyor, sayesinde bugüne kadar korunduğumuz ve var olduğumuz Aziz Kiril ve Metodi kardeşlerin ve müritlerinin çalışmalarını yad ediyoruz” dedi. Onların mirasına sadık kalmanın, oluşturdukları saf Bulgar dilini korumanın ve Bulgar ulusu için anahtar olan Bulgar kelimesinin gücüne inanmaya devam etmenin bizim sorumluluğumuz olduğuna dikkat çekti.
Kondov, günümüzde Kiril alfabesinin Bulgaristan sayesinde Avrupa Birliği’nin üç resmi alfabesinden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Bakan, “Bu, birleşik bir Avrupa’da ve dünyada hep birlikte koruyup kollamaya devam edeceğimizi umduğum manevi ve ahlaki bir değerdir, çünkü söz ve yazı insanlık tarihindeki damgamız ve kimliğimizdir.” dedi.

Bu içerik 24.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.