Diplomatik kaynaklar: Beleri konusunda ilerleme kaydedilmeden Yunanistan Arnavutluk’un katılım sürecine rıza göstermiyor

ResimYunanistan’ın, Himara’nın seçilmiş belediye başkanı Fredi Beleri konusunda ilerleme kaydedilmemesi halinde Arnavutluk’un AB katılım sürecine rıza göstermeyeceği yönündeki tutumu Brüksel’deki diplomatik kaynaklar tarafından yinelendi.
Aynı kaynaklar Yunanistan’ın tutumunun net olduğunu ve Arnavutluk tarafına da iletildiğini vurguladı. Yunanistan, sürecin bir sonraki aşamasında Himara seçmenlerinin siyasi iradesinin yeniden tesis edilmesine yönelik net bir adım atılması koşuluyla, müzakerelerin başlatılması yönünde ilk adım olarak AB mektubunu Tiran’a göndermeyi kabul etti. Bunun bir yargı bağımsızlığı meselesi değil, tamamen siyasi - idari bir karar olduğunu kaydeden aynı diplomatik yetkililer, Yunan tarafının bir mahkeme kararı istemediğini ya da müdahalede bulunmadığını belirttiler. Yunan tarafının Himara’nın seçilmiş belediye başkanının yemin etmesini ve siyasi haklarını kullanma izni verilmesini istediğini vurguladılar.
AB’nin genişlemesi de dahil olmak üzere 14-15 Aralık Zirvesi’nin konularını hazırlayan AB Genel İşler Konseyi toplanıyor. Arnavutluk’un katılım yolunun Kuzey Makedonya’nınkinden ayrılması olasılığı da açık kalmaya devam ediyor.
Taslak Zirve sonuçlarına göre Avrupalı liderler, Batı Balkanların AB’ye katılımı konusunda tam ve kesin kararlılıklarını bir kez daha teyit edecek ve bu ülkelerin katılım sürecinin hızlandırılması çağrısında bulunacak. Bu plan doğrultusunda Bosna Hersek ile müzakereler, kriterler yeterince karşılanır karşılanmaz başlayacaktır.
Hatırlanacağı üzere 11 Aralık Pazartesi günü, Tiran Özel Mahkemesi Fredi Beleri’nin Himara Belediye Başkanı olarak yemin etmesi için izin talebini reddetmişti. Birkaç kez ertelendikten sonra toplanan mahkemenin kararı, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın sonucu önceden açıklamasından 24 saat sonra kaydedildi.
Bay Rama daha önce verdiği bir röportajda (A2CNN) mahkemenin bağımsızlığını savunmuş ve “Avrupa Konseyi mahkemenin altını üstüne getirse bile, Arnavutluk’un stratejik çıkarları olan yargı reformunun uygulanması ve yargı kurumlarının bağımsızlığının garanti altına alınması dışında hiçbir şeyi müzakere etmiyoruz” demişti.
 
Bu içerik 12.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.