Diplomatik kaynaklar: Arnavutluk Hükümeti, Dostluk Paktı’nın yenilenmesinden yana

ResimArnavutluk, Yunanistan ile Arnavutluk arasındaki “Dostluk, İşbirliği, İyi Komşuluk ve Güvenlik Paktı”nın yenilenmesine olumlu yanıt verdi.

Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan ile Arnavutluk arasında beş yıllık bir “Dostluk, İşbirliği, İyi Komşuluk ve Güvenlik Paktı”nın yenilenmesi için Yunanistan’ın yapmış olduğu önerinin ardından, Arnavutluk tarafı bu yenileme lehinde olumlu yanıt verdi.

Bu Pakt, Yunanistan ve Arnavutluk arasında 1996 yılında imzalanmıştı. Pakt, imza tarihinden itibaren 20 yıllık bir süreye sahipti ve bu süre de 2018 yılında sona erdi. Ardından bu pakt, beş yıllık bir dönem için, 2023 yılına kadar uzatılmıştı.

Bu yenileme süresinin de 2023’de sona ereceği göz önüne alındığında, her iki taraf paktı beş yıl daha yenilemeyi kabul etti.

Bu gelişme, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın 2020 yılı Ekim ayında Tiran’a yaptığı ziyaretin yanı sıra Arnavutluk Başbakanı Rama ile birkaç gün önce Tiran’da yaptığı son görüşmesinde yaşanan ve iki ülke arasındaki ilişkilerde sürekli olarak gelişen iklimin bir parçası olarak görülmektedir.

Bu içerik 06.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.