Dev nakliye gemileriyle Amerikalıların Dedeağaç’a “çıkarması”

ResimÖnümüzdeki günlerde Dedeağaç’a yeni bir Amerikan “çıkarması” beklenmektedir. Dedeağaç’ta bulunan Dimokritos Havaalanına ilk etapta 200 kişiden oluşan askeri ve sivil personelin gelmesi beklenirken, ilerleyen süreçte bu sayının 400’e çıkacağı bildirilmektedir. Söz konusu personelin aşamalı olarak nakliye gemileri ile Dedeağaç’a gelmesi planlanan askeri teçhizatın taşınması ile ilgilenecek. Gelecek olan teçhizatım hem ABD ordusuna hem de NATO güçlerine ait olacağı ve savaş bölgesi olan Ukrayna’ya çok yakın olan Kuzeydoğu Avrupa’ya nakledileceği belirtilmektedir.

Amerikalılar tarafından “Kuzey’in Souda”sı olarak da tanımlanan Dedeağaç’a geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının ziyaret ettiği de hatırlatılmaktadır. ABD’nin Dedeağaç’ı “Kuzey’in Souda”sı olarak tanımlamasının nedeninin aslında çok basit olduğu belirtilmekte ve Çanakkale Boğazını es geçerek Dedeağaç üzerinden hem demiryolu ve karayolu hem de Dedeağaç limanı vasıtasıyla Avrupa’nın neredeyse her yerine askeri teçhizat ve mühimmatın taşınmasının çok daha kolay olduğu ifade edilmektedir.

Öte yandan Dedeağaç şehrinin yanı sıra Amerikalıların Yunanistan’ın Volos şehrine de bir “çıkarma” yaptığı da ifade edilmektedir. Buraya, özellikle Stefanovikeio Havaalanına Amerikalıların bir nevi askeri “okul” taşıdığı ve burada hem Amerikalı hem de Yunanlı helikopter pilotlarına birlikte eğitim sağlandığı bilgileri de yer almaktadır.
 
Bu içerik 06.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.