Denkov: Bulgaristan-Sırbistan gaz bağlantısı tüm bölgeye enerji güvenliği getiriyor

Resim
Bulgaristan-Sırbistan sistemler arası gaz bağlantısı 8 Aralık günü Başbakan Nikolay Denkov ve Enerji Bakanı Rumen Radev tarafından denetlendi. İkili, Kalotina yakınlarındaki gaz ölçüm istasyonunun tesislerini ziyaret etti. Bulgartransgaz’ın Genel Müdürü Vladimir Malinov heyete projenin hazır olduğu konusunda güvence verdi. Projenin hayata geçmesi, Bulgaristan ve Sırbistan için daha fazla enerji güvenliği ve bölgedeki yerleşim yerlerine doğal gaz hizmeti götürülmesi anlamı taşımaktadır. Başbakan Denkov yapığı açıklamada şunları ifade etmiştir: “Gaz boru hattı sayesinde Bulgaristan, Batı Avrupa’daki gaz kaynaklarına tamamen yeni bir rota üzerinden erişebilecek. Ülkemiz hâlihazırda çok daha iyi enerji bağlantısına sahip, bu da daha fazla fırsat anlamına geliyor ve Bulgaristan için daha güçlü müzakere pozisyonlarının yanı sıra bölgede daha fazla rekabet demektir”. Başbakan, burasının sadece Sırbistan’a gaz verilmeyen, çift yönlü olarak gerekirse Bulgaristan’ın da gaz alabileceği bir istasyon olduğunu vurgulamıştır.
Sistemler arası gaz bağlantısı Bulgaristan-Sırbistan (IBS), Bulgaristan’ın Novi Iskar kasabasından Sırbistan’ın Niş kasabasına kadar uzanan güzergâhla toplam 170 km uzunluğa sahiptir. Bulgar topraklarındaki altyapı, 62 km’lik gaz boru hattını ve buna eşlik eden tesisleri (arıtma tesisleri, vinç üniteleri, gaz ölçüm istasyonu, gaz boru hattı sapmaları ve Slivnitsa ve Dragoman şehirlerine giden otomatik gaz dağıtım istasyonlarını) içermektedir.
Projenin Güneydoğu Avrupa’da enerji güvenliği açısından önemi, Avrupa Komisyonu tarafından projeye “AB’nin ortak çıkarına yönelik proje” statüsü verilmesiyle doğrulanmıştır. Bakanlar Kurulu kararıyla Bulgar topraklarındaki altyapı, ulusal bir hedef ve ulusal öneme sahip bir unsur olarak ilan edildi. IBS, sıvılaştırılmış gaz terminalleri de dahil olmak üzere bölgedeki gaz altyapısı geliştirme projeleriyle de sinerji içindedir.

Bu içerik 08.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.