Dendias ve Heappey Londra’da savunma işbirliği konularını görüştü - Kızıldeniz hakkında ne konuştular?

Resim

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın Londra ziyareti programı, İngiliz yetkililer ile görüşmelerin in yanı sıra akademisyenler ve savunma teknolojisi uzmanlarıyla temasları da içermektedir. Dendias, Yunan Silahlı Kuvvetlerinde bir inovasyon ekosistemi yaratma niyetini defalarca dile getirmiş ve bu doğrultudaki görüşmeler geçen yıl İsrail’e gerçekleştirdiği ilk ziyaretle başlamıştı. Nitekim ilgili inovasyon yasa tasarısının bu ayın sonuna doğru ya da önümüzdeki ayın başında kabul edilmesi beklenmektedir.

Nikos Dendias Londra’da bulunduğu 12 Şubat Pazartesi günü Londra’daki Büyükelçilik rezidansında Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri Operasyonel Politikası’ndan sorumlu Birleşik Krallık Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey ile bir çalışma kahvaltısı yaptı.

Dendias ve Heappey arasında gerçekleşen görüşmede, iki ülkeyi hem ikili hem de NATO ve uluslararası örgütler bünyesinde birbirine bağlayan uzun süreli dostluk ve işbirliği ilişkilerine atıfta bulunuldu. İki ülke arasındaki savunma ilişkileri ve bu ilişkilerin “Ukrayna, Orta Doğu ve Kızıldeniz’deki durum gibi” ortak zorlukları ele almak üzere daha da güçlendirilmesi gündemin üst sıralarında yer aldı.

Dendias, İngiliz Bakan Yardımcısına Yunan Silahlı Kuvvetlerinde bir Yunan inovasyon ekosistemi oluşturma niyeti hakkında bilgi verdi ve İngiltere’den de bu planlamaya katılmasını istedi. Milli Savunma Bakanlığı’na göre ayrıca, ikili savunma işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında, İngiltere’den Yunanistan’a olası mayın tarama gemisi tedariki konusunda da bir görüşme gerçekleşti.

Hatırlanacağı üzere Atina Kızıldeniz’deki Refah Muhafızı Operasyonu’na bir fırkateynle katılma niyetini beyan etmişti bu amaçla 15 Şubat’tan sonra yola çıkması beklenen “Hydra” fırkateyninde hazırlıklar devam etmektedir. Hatta Atina, Avrupa misyonunun Kızıldeniz’deki operasyonunun koordinasyonunu bir Yunan komutanla Larissa Karargahı’nın üstlenmesini bile teklif etti. Bu çerçevede Dendias James Heappey ile görüşmesinde, “en büyük ticaret filosuna sahip ülke olan Yunanistan’ın terör olaylarına seyirci kalamayacağını ve müttefikleri ve ortaklarıyla işbirliği içinde seyrüsefer özgürlüğünü ve denizcilerin güvenliğini savunacağını” söyledi.

 

Kaynak: https://www.in.gr/2024/02/12/politics/themata-amyntikis-synergasias-syzitisan-dendias-heappey-sto-londino-ti-eipan-tin-erythra-thalassa/ (Erişim tarihi, 12.02.2024).

Bu içerik 12.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.