Dendias iddialı hava kuvvetleri planlarını açıkladı

Resim

Savunma Bakanı Nikos Dendias pazartesi günü yaptığı açıklamada Yunanistan’ın 2030 yılına kadar F-16 Viper, Rafales ve F-35’lerden oluşan bir filo öngörerek 200 adet 4.5 ve 5. nesil uçağa sahip olması gerektiğini vurgularken, Parlamento salı günü toplam maliyeti 1.15 milyar avro olan 35 Black Hawk (UH-60M) helikopterinin tedarik programını onaylayacak.

Pazartesi günü hükümetin “Gündem 2030” kapsamında ülkenin silahlı kuvvetlerini yeniden yapılandırma planını özetleyen Dendias, savaş uçağı alımı, donanma filosunun güçlendirilmesi ve yerli savunma sanayinin otonom sistemler ve füze savunmasındaki rolüne vurgu yaptı.

Ülkenin ekipman programlarını açıklayan Dendias, “Gündemimiz, Yunan Hava Kuvvetleri’nin 2030 yılına kadar 200 adet modern 4.5 ve 5. nesil uçağa sahip olmasını ve 3. ve 4. nesil uçakları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmasını hedefliyor” dedi. Bu da önümüzdeki dönemde, 35 Black Hawk alımı için imzalanacak sözleşmenin ardından gerçekleşecek.

“Amacımız kendi savunma sanayimizi güçlendirmek ve gelişmiş güç çarpanları üretiminde ilerleme kaydetmektir. Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir gerçeklik yaratmak için çabalıyoruz” dedi.

Dendias ayrıca Phantom’ların, F-16 Block 30 ve Mirage 2000-5 savaş uçaklarının geri çekilmesi ve satılmasını içeren senaryoları da yeniden gözden geçirdi.

F-16’nın satışına yönelik girişimler geçmişte de yapılmış ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Deniz Kuvvetleri ile ilgili olarak Dendias ayrıca yeni FDI firkateynlerine, Amerikan Constellation firkateynleri için planlara ve “ara dönem için en uygun çözümlere” de değindi.

Önümüzdeki günlerde bir savunma inovasyon ekosisteminin (Hellenic Innovation Development Center) oluşturulmasının Parlamento’dan geçeceğini, insansız hava araçları ile uçaksavar ve anti-drones sistemlerinin satın alınması ve geliştirilmesi için ayrı bir yasa çıkarılacağını duyurdu.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1235320/dendias-unveils-ambitious-air-force-plans/ (Erişim tarihi, 03.04.2024)

Bu içerik 02.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.