Dendias-Blinken Ortak Açıklamalar: “İki ülke arasındaki işbirliği hiç bu kadar yakın olmamıştı”

ResimABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile yaptığı ortak açıklamada iki ülke arasındaki iş birliğinin hiç bu kadar yakın olmadığını ifade etti. Blinken, Atina’ya gelmeden önce depremin neden olduğu büyük acıyı gördüğü Türkiye’de olduğunu belirtti. Nikos Dendias’a ve Yunan halkına Türkiye’ye yardımlarından ötürü teşekkür etti.   

Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından mevcut duruma değinerek, Türk-Yunan anlaşmazlıklarının çözümü için güçlü bir temel oluşturduğunu belirtti. Anthony Blinken, Yunanistan ve Türkiye’nin ABD’nin ortağı, müttefiki ve dostu olduğuna dikkat çekerek farklılıkların diplomasi yoluyla çözülmesi ve tehditlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Nikos Dendias ise Yunanistan ile ABD arasındaki ilişkilerin stratejik olduğunu ve belirli bir perspektifle en üst noktaya ulaştığını söyleyerek, özgürlük, demokrasi, insan hakları, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine bağlılık gibi ortak ilke ve değerlerin önemli olduğunu vurguladı.

Nikos Dendias, Yunanistan’ın dış politika stratejisinin Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku kurallarının tam olarak uygulanması, BM ilkelerine saygı gösterilmesi, insan haklarının korunması ve güç tehdidi ya da kullanımının kınanması üzerine kurulu olduğunu dile getirdi. Yunanistan’ın Ukrayna’ya yardım teklif ettiği ilk andan itibaren, AB ve BM üyeliği çerçevesinde Rusya’ya karşı alınan kararlara ve yaptırımlara derhal uyum sağladığının altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmelere de değinen Dendias, savunma ve güvenlik, uluslararası hukukun uygulanması ve terörle mücadele, insani ve çevresel sorunlar ile iki ülke halkı arasındaki ilişkileri ele alacaklarını belirterek, “bölgesel siyasi sorunlar konusunda açık bir diyalog içinde olacağız” dedi. Ayrıca Dedeağaç’ın Güneydoğu Avrupa için jeostratejik ve enerji açısından önemine değinerek, elektrik boru hatlarını bile birbirine bağlamak istediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, iki ülke arasındaki ilişkilerin 200 yıldan fazla sürdüğünü belirterek, mevcut görüşmelerin iki ülke bakanlıklarının Washington 2021’de gerçekleştirilen 3. Stratejik diyaloglara dayandığını ve savunma işbirliği anlaşmasının yeniden düzenlenmesi gibi önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Yunanistan ve ABD’nin iki halk arasındaki bağları güçlendirmek için çalıştığını da kaydeden Blinken, her yıl bir milyondan fazla Amerikalının Yunanistan’ı ziyaret ettiğini vurguladı. Ayrıca, “ilişkilerimiz sürekli gelişiyor, yenileniyor ve nihayetinde daha iyi bir geleceğe doğru yol alıyor” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Bugünkü stratejik diyaloğun tüm bu çabaları ilerleteceğine, Yunan ve Amerikan halkları ve dünya için daha iyi yansıtacağımıza yardımcı olacağına eminim, çünkü bu bizim sorumluluğumuzdur.”  

Bu içerik 21.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.