Dendias: Yunanistan Kızıldeniz’e firkateyn gönderecek!

Resim

Savunma Bakanı Nikos Dendias yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın, ticari gemilerin Kızıldeniz’e sınırsız erişimini sağlayacak ABD liderliğindeki çok uluslu güce bir Yunan Donanması firkateyni göndereceğini duyurdu.

Halihazırda 10 ülkenin (ABD, İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya) ilgi gösterdiği Refahın Muhafızı Operasyonu, Kızıldeniz’de seyreden ve Husi isyancılarının tehdidiyle karşı karşıya olan ticari gemileri korumayı amaçlayacak. Batı Yemen’de üslenen İran destekli isyancılar, düşman olarak gördükleri ülkelerden gelen gemilere saldırdıklarını duyurdular ve şimdiden bir ticaret gemisini ele geçirip diğer üçüne füze fırlattılar.

Önümüzdeki günlerde Yunan Donanması personelinden oluşan bir ekibin, planlanan görevin detayları hakkında bilgi almak üzere ABD destekli operasyonun koordinasyon merkezinin yer alacağı Bahreyn’e gitmesi bekleniyor. Genel anlamda temel plan, Kızıldeniz’in güneyinden ve Aden Körfezi bölgesinden geçen ticari gemilere savaş gemileriyle eskortluk etmektir. NATO, Avrupa Birliği ve Avustralya, Japonya, Singapur, Güney Kore, Yeni Zelanda, Liberya, Bahamalar ve Yemen’in meşru hükümeti gibi üçüncü ülkelerden gelen açıklamalarla desteklenen misyonun uluslararası meşruiyeti konusunda şimdiden bir tartışma var. Bununla birlikte, Husi isyancılarının saldırgan eylemlerinden çok sayıda insan etkilendiği için meşruiyetin bulunması beklenmektedir.

Refahın Muhafızı Operasyonu, Yunan Donanması’nın Afrika Boynuzu açıklarında korsanlıkla mücadele etmek için katıldığı misyonlardan farklı bir şekilde anti-balistik yeteneklerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Fakat, Yunan Donanması’nın firkateynleri anti-balistik yeteneklere sahip değildir ve tabii ki alan hava savunmalarına veya aktif elektronik savaş koruma önlemlerine de sahip değildir. Dolayısıyla, bu durum Atina için soru işaretlerinin sayısını artırmaktadır.

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1227629/dendias-greece-will-dispatch-frigate-to-red-sea/ (Erişim tarihi, 21.12.23)

Bu içerik 21.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 43 kez okundu.