Dendias: Yunanistan istikrarlı bir şekilde Batı Balkanlar’ın üyelik sürecinin lehinde.

Resim

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Priştine’de Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gërvalla-Schwarz ile görüşmesi sonrası Yunanistan’ın 20 yıldır Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini desteklediği mesajını verdi. Bölgenin hassas dengelerinin kültürel, tarihi ya da dini nüfuz alanları yaratarak başka güçler tarafından sabote edilmemesi gerektiğini söyleyen Dendias, Batı Balkanlar’ın Avrupa’ya ait olduğunu ve dolayısıyla AB’nin de ayrılmaz bir parçası olması gerektiğine inandığını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Priştine ziyaretine ilişkin olarak iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki istekten bahsederek Yunanistan ve Kosova arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerden bahsetti. Bu bağlamda özellikle söz konusu alanlarda ikili ilişkilerin gelişmesi için kendisine Priştine ziyareti kapsamında Uluslararası Ekonomik ve Ticari İlişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangogiannis’in eşlik ettiğini belirtti. Bölgede Yunan varlığının etkili olduğunu söyleyen Dendias alt yapı, tarımsal ürünler ve ulaştırma gibi alanlarda daha fazla işbirliğinin gelişmesi fırsatının bulunduğunu ifade etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı ayrıca enerji alanında önemli bir işbirliği başlığının açıldığının da altını çizdi.

Kosova’nın AB üyelik sürecine değinen Dendias Kosova’daki yapısal reformları desteklediklerini ve yardıma hazır olduklarını da ekledi. Aynı zamanda Belgrad ile Priştine arasındaki diyalogu tam olarak desteklediklerini söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı her iki tarafa hukuki olarak bağlayıcı ve sürdürebilir bir çözüm bulunması yönünde çağrıda bulundu. Avrupa Birliği (AB) Sırbistan – Kosova Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajčák ile düzenli olarak görüştüğünü söyleyen Dendias, Yunanistan’ın Lajčák’ın her girişimini desteklediğini de ekledi.
Haber tarihi: 04.06.2021

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561388864/dendias-i-ellada-stathera-yper-tis-entaxiakis-poreias-ton-dytikon-valkanion/, (09.06.2021).

Bu içerik 04.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.