Dendias: Yunan tersanelerinde Amerikan fırkateynlerinin ortak üretimi düşünülmektedir

Resim

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Güney Kıbrıslı mevkidaşı Vassilios Palma ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Yunanistan’ın, Yunan donanmasının güçlendirilmesi için ve Yunan gemi inşa sanayinin yararına olacak şekilde “Constellation” sınıfı yeni nesil Amerikan fırkateynlerinin Yunan tersanelerinde (yeni bilgilere göre 7 adede kadar) tasarlanması ve birlikte üretilmesi konusunda bir düşüncesi olduğunu açıkladı.

Dendias, 16 Ocak’ta Genelkurmay Başkanlığı’nın yetkili ABD kurumundan özel bir mektup aldığını ve donanmanın ihtiyaçlarına uygun olacak bir anlaşmaya varıldığı takdirde Yunanistan ilk olarak planlamaya katılabileceğini söyledi. ABD tarafından ücretsiz sağlanacak bir dizi teçhizat çerçevesinde LCS fırkateynlerine ilişkin olarak da bunları geçici bir çözüm olarak düşündüklerini ifade etti.

Ayrıca Güney Kıbrıslı mevkidaşı ile Mari’deki Evaggelos Florakis deniz üssünün Belharra gibi modern fırkateynleri barındırabilecek şekilde genişletilmesi konusunu görüştüğünü de ekledi.

F-35 uçaklarının tedarikine de değinen Dendias, bu uçakların Yunanistan’a satışına ilişkin teklif ve kabul mektubunun (LOA) yetkili ABD kurumu tarafından gönderildiğini açıkladı.

Aynı zamanda, anlaşmanın taslağının hazırlanmasının ilk aşamasında bulunulduğunu ve bu nedenle kamuoyunda maliyetlerle ilgili tartışmalarda söylenenlerin çok erken olduğunu belirtti. Bunun karmaşık bir süreç ve bir müzakere olduğunu ifade eden Dendias, Yunanistan tarafından hesaplamalar yapıldığında ciddi ve sorumlu bir bilgilendirme olacağına dair güvence verdi.

Son olarak, önümüzdeki günlerde Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nde yenilenmenin güçlendirilmesi, yeni teknolojiye sahip ileri sistemlerin, otonom insansız hava, deniz ve denizaltı araçlarının kullanılmasına ilişkin mevzuat kamuoyunda tartışmaya açılacaktır. Dendias bu bağlamda Güney Kıbrıs’a askeri yenilenme konusunda çağrıda bulundu.

Yunanistan Savunma Bakanı söz konusu eylemlerin ülkeye, bölgedeki istikrara ve Avrupa’nın güvenliğine büyük katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.imerisia.gr/politiki/87620_dendias-skepseis-gia-symparagogi-amerikanikon-fregaton-sta-ellinika-naypigeia (Erişim tarihi, 30.01.2024).

Bu içerik 30.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.