Dendias: Türkiye tonunu düşürdü ancak temel pozisyonlarını değiştirmedi

ResimYunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Parlamento Milli Savunma ve Dış İlişkiler Komitesi üyelerine yönelik yaptığı bilgilendirme toplantısının tamamlanmasına yakın yaptığı açıklamada, “Yeni dönemin zorluklarına karşı koyabilmek için ulusal savunmamızı inşa etmeliyiz” dedi. Dendias, komite üyelerinin Türkiye ile ilgili sorularını da yanıtladı.
Nikos Dendias “Türkiye’nin silahlanmasının ülkemiz için oluşturduğu tehlikeyi anlıyorsunuz. Daha gelişmiş ikinci bir Türk helikopter gemisinin inşasından bahsettiniz. Burada sorulması gereken en önemli soru “bu gemi neden inşa ediliyor? Sadece İstanbul Boğazı’nda geçit töreni yapmak için mi yoksa Türkiye, imzaladığı Türk-Libya Memorandumu gibi gerçekte var olmayan ama Türkiye’nin sürekli dile getirdiği belgelere dayanarak Doğu Akdeniz’de tam bir üstünlük ve kontrol mü talep ediyor? Eğer Türkiye’nin algısı buysa, bu Türkiye’nin değişmeyen pozisyonlarından da anlaşılmaktadır” dedi.
Aynı zamanda, Atina ve Ankara arasında son zamanlarda hâkim olan “göreceli sükûnete” de atıfta bulunan Yunanistan Savunma Bakanı yine de rahat olmamaları gerektiğini de vurguladı. “Ancak diğer yandan, keyfini sürdüğümüz bu sakin, göreceli sükûnet döneminden uygun bir şekilde faydalanmayı da ihmal edemeyiz. Bu memnuniyet vericidir ve bunu sürdürmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Üç gün önce Brüksel’de Türk meslektaşımla görüştüm ve kendisinden ortamı muhafaza etmesini istedim. Kendisinden gerilimi tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmasını istedim. Çünkü biz her zaman sükûnet arıyoruz ki diyalog için bir çerçeve oluşsun. Ancak bunu yapmak için iki kişi gerekir. Bunu tek başımıza yapamayız” diye de ekledi.

Bu içerik 20.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.