Dendias: İsrail tarzı bir uçaksavar kubbe yapılması planlanıyor

Resim

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan’ın İsrail’in “demir kubbesi” gibi bir uçaksavar ve anti-dron kubbesi edinmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

SKAI TV’ye konuşan Bakan, Orta Doğu’da son dönemde tırmanan gerginlikten Yunanistan’ın ne ölçüde etkilenebileceğine ilişkin olarak şunları söyledi: “Spekülasyona giremem. Herhangi bir hipotez üzerinde spekülasyon yapamam. İsrail’e dost olan ve İran’ın İsrail’e saldırısını kınayan, ancak bu savaşın yayılmasını istemeyen tüm ülkelerin değişmez pozisyonu budur.”

Bölgedeki çatışmaların ülke ekonomisine etkilerine değinen Dendias, “Bir savaştan sadece birkaç yüz mil uzaksan, iyi bir şey beklemezsin. Ekonomi üzerinde büyük etkileri var. Kızıldeniz’deki durum nedeniyle deniz ulaşımı ciddi şekilde olumsuz etkilendi. Gemilerin yüzde 60’ı artık Süveyş Kanalı’ndan geçmiyor. Birçok ürün bulunamıyor. Tüm Avrupa’da fiyatlar artıyor, enflasyon yükseliyor,” dedi.

Dendias, İsrail’in İran saldırısını nasıl önlediğine ilişkin bir soru üzerine, “planlamamızda bir uçaksavar önleme sistemi oluşturmak var” dedi.

Ayrıca böyle bir durumda o ülkenin kapatılmasının gerektiğini vurgulayan Dendias, Ukrayna’daki savaşları gözlemleyerek, ülkenin bir uçaksavar ve anti-dron kubbesi edinmesi gerektiğini değerlendirdiklerini belirtti. Türkiye’nin de bu yönde birçok adım attığını söyledi.

Konuşmasının devamında Dendias, “bunu çok erken fark edemedik. İnovasyon sistemi, küçük işletmeler hariç, durumu takdir etmedi, bu nedenle kaybedilen zamanı telafi etmemiz gerekiyor, ancak aynı zamanda kubbeleri oluşturmak için büyük adımlar atmamız gerekiyor” dedi ve bunun hemen gerçekleşecek bir şey olmadığını belirtti.

Yunanistan’ın imzaladığı askeri anlaşmaların destek öngörüp öngörmediği sorusuna ise Kuzey Atlantik İttifakı’nda bir müttefike karşı yardım öngören bir madde bulunmadığını vurguladı.

Yunanistan’ın saldırgan bir güç olmadığını, ama kendisini silahlandırabilmesi gerektiğini de belirtti.

Deniz parklarıyla ilgili olarak Savunma Bakanı Türkiye’nin yaptığının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“Yani neredeyse Antipaksos’ta balık tutacağım zaman Türkleri aramak zorunda olacağım” dedi ve “Kiklad adalarının çevresini korumak için de Türkiye’den izin almak mümkünse” diye ekledi.

Dendias, Türkiye’nin Yunanistan’ın Ege’de uluslararası hukuktan kaynaklanan belirli hakları olduğunu anlaması gerektiğini söyledi ve Yunanistan’ın 12 mil üzerinde yerleşik bir egemenlik pozisyonu olduğunu ve Yunan çıkarları gerektirdiğinde Yunanistan’ın bunu kullanacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/562984684/dendias-dromologeitai-i-dimioyrgia-antiaeroporikoy-tholoy-ala-israil/ (Erişim tarihi, 17.04.2024)

Bu içerik 17.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 6 kez okundu.