Dendias, ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Türkiye’nin kışkırtıcı eylemi hakkında bilgilendirdiğini söyledi

Resim
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile Ukrayna ve Batı Balkanlar'daki durumu görüştüğünü ifade etti. Ayrıca, bir tweet'te Sherman'a "Türkiye'nin son provokatif açıklamaları hakkında" bilgi verdiğini de belirtti.
Dendias, konuk edilen Suudi Arabistanlı mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan al Saud ile Atina'da yaptığı görüşmenin ardından konuştu ve Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik tutumunu “mantıksızlığın timsali” olarak nitelendirdi.
Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik söyleminin “yıllardır görmediğimiz bir düzeye ulaştığını” belirtti. Komşunun Deniz Hukuku da dahil olmak üzere uluslararası hukuktaki her türlü gerçeği yanlış yansıtmaya niyetli olduğunu kaydetti. Dendias, Uluslararası Deniz Hukuku’nda açıkça öngörüldüğü gibi, kara sularımızı genişletmeye ilişkin devredilemez hakkı uygularsak Yunanistan'ı savaşla tehdit eder dedi.
Türkiye, uluslararası hukuka olan inancını uygulamaya başlayarak pratikte kanıtlamalıdır. “En basit ve en hızlı uygulamalardan biri, casus bellinin derhal geri çekilmesi ve Türk-Libya mutabakatının geçersizliğinin derhal tanınması olacaktır” dedi.
Dendias, Yunanistan ve Suudi Arabistan'ın Uluslararası Deniz Hukuku'nu ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya ve savunmaya kararlı olduğunu belirtti. Ayrıca her iki ülkenin de üçüncü ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme ilkesi ile Irak, Libya ve Suriye gibi ülkelerde barış ve istikrarı taahhüt ettiğini ve denizcilik ilkesini desteklediğini söyledi.
Tartışılan diğer konuların yanı sıra Dendias, bir Suudi Arabistan heyetinin gelişmekte olan Trakya bölgesini ve liman kenti Dedeağaç'ı ziyaret edeceğini ve Arap ülkesinin Atina'da bir ekonomik işler ofisi kurma niyetini takdir ettiğini ifade etti.
Dendias, "Arap Yarımadası’nın Akdeniz ile Hint-Pasifik bölgesi arasında bir köprü oluşturması" açısından da bu ilişkinin güçlenmesinin önemli olduğunu belirtti. 

Kaynak: https://www.ekathimerini.com/news/1174996/dendias-informs-state-department-about-turkey-s-provocative-rhetoric/ (Erişim tarihi, 05.01.2022)

Bu içerik 05.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 92 kez okundu.