Dendias: 21. Yüzyılda revizyonist teşebbüslere tolerans gösteremeyiz

Resim
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Panteion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile Uluslararası B’nai B’rith Merkezi’nin ikincisini düzenlediği “İsrail-Yunanistan Forumu”na katıldı. Buradaki konuşmasında Dendias revizyonist söylemlerin sadece aşırılık ve gerginliğe neden olacağının altını çizdi. Konuşmasının devamında Doğu Akdeniz’deki mevcut karmaşık duruma değinen Yunanistan Dışişleri Bakanı Suriye, Libya krizlerinin yanı sıra Türkiye ile G. Kıbrıs, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkları da dile getirdi.

Öte yandan Ukrayna’da devam eden savaşın Avrupa’ya ciddi bir şekilde savaş dışı bir bölge hatırlattığını ifade eden Dendias, Rusya’nın Ukrayna işgalini “dönemimizin trajedisi” olarak nitelendirdi. Savaşın olumsuz etkilerinin önümüzdeki aylarda daha da yoğun olacağını da ekleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı uluslararası hukuk prensiplerinin yıprandığını ifade etti. Bu bağlamda “21. Yüzyılda revizyonist teşebbüslere tolerans gösteremeyiz” diyen Dendias yapıcı işbirliği, refah ve istikrarın desteklenmesi için tüm taraflara çağrıda bulundu. Dendias ayrıca uluslararası hukuka, Uluslararası Deniz Hukuku dahil olmak üzere herkesin saygı göstermesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias böyle karmaşık bir jeopolitik ortamda Yunanistan’ın İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile çok yönlü işbirliği alanlarını geliştirmesinin ve derinleştirmesinin bir stratejik tercih olduğunu söyledi. Aynı şekilde Yunanistan’ın yine İsrail, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt ile de işbirliklerini geliştirmesinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dendias son olarak “bu korkunç ortamda Yunanistan’ın pozisyonu daima aynıdır: komşularımızla kurallar, şeffaflık, güven çerçevesinde iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi; barış ve istikrarın korunması için uluslararası hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku’na, insan haklarına saygı. Yunan dış politikası daha iyi bir toplum, daha iyi bir dünya için bunun tek seçenek olduğuna inanıyor” dedi.

Bu içerik 28.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.