Dendia'nın imalı göndermelerle Ukrayna ziyareti

Resim

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias mevkidaşı Dmytro Kuleba ve Meclis Başkanı Dmytro Razumkov ile görüşmek üzere Kiev’e gitti. Görüşmede Ukrayna'nın Türkiye'ye yönelik olumlu tutumuna dikkat çekti. Dendias ile Başkan Volodymyr Zelenski görüşmesi ise Ukrayna liderinin programında yaşanan değişiklik ile gerçekleşmedi.

Dendias: Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gereğini vurgularken Yunanistan'ın Karadeniz'deki NATO tatbikatlarına katılması ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile işbirliğine dair açıklama yaptı. Avrupa Birliğine üye devletlerin egemenlik haklarını ihlal eden ve uluslararası hukuka aykırı eylemlerle ilgili olarak ise; “Ukrayna'nın kendi hakları için uluslararası arenaya bu temelde hitap etmesi gerektiğini düşünüyorum, bu konuda bizim de desteğimize sahiptir. Ukrayna'nın yakında Avrupa dış politikasıyla uyumlu olacağını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dendias'nın dikkat çektiği konular, elbette (iki yıl içinde Türkiye'yi dört kez ziyaret etmiş) başkan Zelenski'nin Recep Tayyip Erdoğan hakkında yaptığı çok samimi açıklamalar ve aynı zamanda Kiev ile Ankara arasındaki sıkı ilişkiler üzerineydi. Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları,  ilkesel temelde dost olan ülkelere karşı Yunan desteğinin sınırlarının görünür kılınması için çok yönlü gerçekçi bir hatırlatmaydı. Ancak bu ülkelerin izlediği bölgesel politika Yunanistan’ın çıkarlarıyla doğrudan çatışmaktaydı.

Dendias, Kiev’den sonra Yunan toplumu ile tanınan ve 1821 Yunan İhtilali’ne yol açan olaylarla bağlantılı olan Odessa'ya da gitti.

Odessa’da, Dendias: "Yunanistan, Ukrayna'ya Avrupa ile ilgili amaçlarında yardım etmeye isteklidir ve her zaman istekli olacaktır. Avrupa Birliği'ne ait olduğunuza inanıyoruz." dedi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tutumuna ilişkin Yunanistan'ın uluslararası hukuktan yana olduğunu ve uluslararası hukuka saygının, ilkelere dayalı dış politikanın temeli olduğunu vurguladı.

 
Bu içerik 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.