Demokratik Eylem Partisi kurucularından Hasan Çengic vefat etti

Resim

Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) kurucularından olup Alija İzetbegoviç’in en yakın dava arkadaşlarından birisi olan ve uzun süre çeşitli resmî görevlerde bulunan siyaset adamı Hasan Çengiç, 64 yaşında hayatını kaybetti.

1957 yılında Foça’nın Ocak köyünde doğan Hasan Çengiç, Saraybosna Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuydu. 1983 yılında Saraybosna’da Müslüman aydınların yargılandığı davada, on yıl hapis cezasına çarptırıldı ve nihai bir kararla “sözlü suçtan” beş yıl hapis yattı.

1988-1990 yılları arasında Hırvatistan’ın Zagreb İslam Merkezi’nde çalıştı. SDA’nın kurucularından biri olmakla birlikte, 1990-1992 yılları arasında SDA’nın genel merkezinde önce teknisyenlik sonra da genel sekreterlik yaptı. 1992’den 1996 yılına kadar da Bosna Hersek Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nda Yurtdışı Lojistik Şefi olarak görev yaptı ve kısa bir süre Bosna Hersek Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Bosna Hersek İslam Birliği’nde meclis başkanı görevinde bulundu.

Birçok kez federal ve eyalet temsilcisi olarak seçildi. Vatanseverler Ligi’nin Altın Rozetini ve Bosna Hersek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Gümüş Kalkanı ödüllerini kazandı.

Bu içerik 07.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.