Demokrat Parti referandumunda üyelerin %99’u Basha’nın görevinden azli için oy kullandı

Resim

Arnavutluk’ta, Demokrat Parti genelinde yapılan referandumda, 43.385 üye parti lideri Lulzim Basha’nın görevden alınması için oy kullandı. Bu rakam referandumda oy kullanan 43.879 üyenin yaklaşık olarak yüzde 98.8’ini oluşturmaktadır. Demokrat Parti’nin hali hazırda 75 bin kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Referandum, parti üyelerinin çağrıları neticesinde geçtiğimiz hafta organize edilen olağanüstü parti kongresi tarafından seçilen geçici bir komite tarafından organize edildi. Organizatörlerin aktardıklarına göre, oy kullanma hakkı bulunan 7600 üyeden yaklaşık 5 bini kongreye katıldı.

Basha’nın da aralarında bulunduğu partinin resmi lider kadrosu ise ne kongreyi ne de referandumu meşru buluyor. Bir taraftan Basha, partinin tek meşru lideri olmaya devam ettiği ve partinin idari kanadı, meclis grubu ve bölge liderlerinin çoğunluğunun desteğine sahip olduğu hususunda kararlılığını sürdürse de diğer taraftan parti üyelerinin çoğunluğunun desteğini kaybetmiş görünüyor.

Demokrat Parti içindeki gerilimin başlama noktası, partinin en etkili isimlerinden olmaya devam eden eski lider Sali Berisha’nın yolsuzluk iddiaları nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı tarafından ABD’ye girişinin yasaklanması olmuştu. Yasağın ardından Basha, Berisha’yı partinin meclis grubundan ihraç etmiş, Berisha ise yanıt olarak önce Basha’nın istifasını talep etmiş, ardından da nihayetinde Basha’yı partiden azletmek için oy kullanacak olan parti kongresinin toplanmasına ön ayak olmuştu.
 
Bu içerik 19.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 100 kez okundu.