Dedeağaç’a Amerikan çıkarması

Amerika Birleşik Devletleri, Evros (Meriç) ili üzerinden hareket edecek devasa ateş gücüyle, Macaristan’a kadar uzanacak geniş kapsamlı tatbikatlar için Kasım ayında Yunanistan ile yeni bir askeri iş birliği başlatıyor.
Resim

Söz konusu olan çıkarma, Yunanistan’da şimdiye kadar yapılmış en büyük Amerikan askeri çıkarmasıdır. Bu bağlamda birkaç hafta içinde Amerikan nakliye aracı USNS Yumma’nın Dedeağaç limanına yanaşması ve ağır silahlar, zırhlı tekerlekli araçlar, silahlar, tanklar, insansız hava taşıtları, saldırı helikopterleri gibi askeri araçlardan oluşan yükünü boşaltması bekleniyor. Dedeağaç’tan başlayacak olan söz konusu çıkarma, Balkanlara girecek (Romanya-Bulgaristan) ve Boğaz’ın etrafından dolaşarak Orta Avrupa’ya (Macaristan) devam edecek.

USNS Yumma geçen yıl ve ondan önceki yıl Dedeağaç limanını modern malzemelerle devasa bir askeri kampa dönüştürmüş, helikopterler ve tanklar getirmişti. Yeni bir beş yıllık Yunan-Amerikan savunma anlaşmasının (MDCA) imzalanmasının ardından Amerikalılar, Yunanistan ile askeri ilişkilerini daha da yakınlaştırmak ve en önemlisi yeni savunma anlaşmasına dahil olan Dedeağaç'tan en iyi şekilde yararlanmak için gerekli adımları atmaya başladılar. Dedeağaç'ta Kasım ayında toparlanması beklenen devasa ateş gücü, bir diplomat için alışılmadık bir açıklama yapan ABD Büyükelçisi Jeffrey Pyat’ı da etkiledi: “Kasım’da Dedeağaç’ta büyük bir atılım yapacağız, Dedeağaç limanına şimdiye kadar getirdiğimiz en büyük uçak ve helikopter nakliyesi gerçekleşecek. Görüyorsunuz, gittikçe daha güçlü hareket ediyoruz” dedi.

Resim

Dedeağaç Souda gibi mi?
Dedeağaç, ABD veya NATO birliklerinin yalnızca Balkanlar veya Orta Avrupa'ya değil, aynı zamanda Doğu Avrupa'ya da hızla konuşlandırılması için ideal bir stratejik nokta olarak öne çıkıyor. Burası bu amaç ve bölgedeki Amerikan (ve NATO) etkisi için en güvenli nokta olarak kabul ediliyor. Dedeağaç limanına Amerikalıların bu kadar ilgi göstermesinin bir nedeni de Türkiye-Rusya yakınlaşması sebebiyle daha geniş bir bölgenin denetimini sağlama düşüncesi. Peki bunu nasıl başaracaklar? Güneyde Souda ve kuzeyde Dedeağaç ile. Dedeağaç'a (tatbikat için bile) bu kadar güçlü bir ateş gücü taşımalarının nedeni budur.       


 


Bu içerik 18.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 187 kez okundu.