David Geer: Sofya, anayasa değişikliklerinden sonra da Üsküp'ü AB’ye entegrasyonu konusunda engelleyebilir, ancak bu sefer Fransız önerisinden dolayı değil ekoloji, yolsuzluk vb. konulardan dolayı

Resim
Avrupa Büyükelçisi David Geer, MIA’ya (Makedonya Ulusal Haber Ajansı) verdiği röportajda, anayasa değişikliklerinin kabul edilmesinden sonra da Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu engellemeye devam edebileceğini, ancak bu sefer engelleme bahanesinin Fransız önerisi değil, hukukun üstünlüğü, ekoloji, yolsuzluk vb. konular olabileceğini belirtti.
Geer sözlerinin devamında “Ancak gelecekte, süreçle ilgili tekrar tıkanmaların olması halinde, bunların ülkenin hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme kaydetmemesinden, çevre mevzuatının uygulanmamasından, yolsuzlukla mücadelenin yeterli olmamasından kaynaklandığını tespit ve teyit etmek bizim görevimizdir. Başka sözlerle söylemek gerekirse ikili meselelere odaklanmak yerine, ülkenin Avrupa Birliği'nin bir parçası olması için gerekli olan temel reformları gerçekleştirip gerçekleştirmediğine odaklanmak bizim sorumluluğumuzdur” dedi.
 “Brüksel'in tutumu, Bulgaristan ile vardığınız anlaşmanın, bu koşullar altında yapılabilecek en iyi anlaşma olduğu yönündedir.” diyen Geer, bütün uzlaşmalarda aslında hiç kimsenin varılan uzlaşmadan tamamen mutlu olmadığını, ancak müzakere çerçevesini bir uzlaşma olarak gördüğünü ifade etti.
Geer, “Anlaşma, ülkenin geçmişteki sorunlarını geride bırakmasına ve AB'ye giden hızlı bir yolu temsil eden çeşitli reformlar gibi gerçekten odaklanması gereken şeylere odaklanarak ilerlemesine imkân tanıdı. Reformları ne kadar hızlı uygularsanız, o kadar yakın bir zamanda AB'nin bir parçası olursunuz.” diye de ekledi.

Bu içerik 16.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.