Daçiç: “Afgan hükûmet yetkilileri ve Taliban temsilcileri ile Belgrad’da görüşüldü.”

Resim
Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Daçiç Salı günü yaptığı açıklamada Belgrad'ın, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Taliban ile Afgan makamları arasında birkaç kez barış görüşmeleri gerçekleştirdiğini doğruladı.
Hükûmet yanlısı Pink TV'ye verdiği demeçte, barış görüşmelerinin Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in izniyle yapıldığını ve resmi bir anlaşma olmadığı için müzakerelerden hiç bahsetmediğini de sözlerine ekledi. "Bugüne kadar bundan hiç bahsetmedim çünkü müzakerelerin çökmemesi için bunun kamuoyundan bir sır gibi saklanacağı konusunda anlaşmıştık" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Vuçiç’in de izniyle Belgrad’ın ev sahipliğinde üç kez toplantı yapıldığını belirten Daçiç, Afganistan Devlet Başkanı’nın da video konferans yoluyla toplantılara katıldığını ifade etti. Ayrıca Afgan Barış Konseyi ve onların fraksiyonu olan Taliban temsilcilerini ağırladıklarını söyleyen Daçiç, Taliban temsilcilerinin Doha ve Katar gibi büyük güçlerle de aynı şekilde görüşmelere devam edeceklerini belirttiklerini vurguladı. 
Daçiç ayrıca Sırp makamlarının iyi bir atmosferde yürütülen ve ateşkes ilan edildiğinden bu yana ilerleme kaydedildiğine inanılan müzakerelere müdahale etmediğini söyleyerek barış görüşmelerine ev sahipliği yapan Sırbistan için, her iki taraf görüşmelerden memnun olduğundan Afganistan görüşmelerinin iyi geçtiğini belirtti.
Daçic, Sırbistan'ın yeni Afgan rejiminin eski rejimden daha iyi olacağına inanmamak için hiçbir sebep olmadığını söyledi ve eski rejimin Amerika'nın Kabil'deki “kukla rejimi” olduğunu ve Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan devletler arasında olduğunu hatırlattı.

Kaynak: https://rs.n1info.com/vesti/dacic-predstavnici-vlasti-avganistana-i-talibani-pregovarali-u-beogradu/ (Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 17.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.