Džaferović-Nderitu: Soykırımın İnkârı ve Suçluların Yüceltilmesi Büyük Bir Problem.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi (Boşnak üye) Šefik Džaferović, Birleşmiş Milletler müsteşarı ve BM Soykırımı Önleme Genel Sekreteri Özel Danışmanı Alice Wairimu Nderitu’u kabul etti.

Lahey Mahkemesi’nin Ratko Mladić için Srebrenica’daki soykırım ve Bosna-Hersek’te işlenen diğer suçlar nedeniyle verdiği nihai kararı konuşuldu.

BH Cumhurbaşkanlığı Üyesi Džaferović, Lahey Mahkemesi’nin savaştan sonra BH’deki gerçeğin ortaya çıkarılmasında ve adaletin sağlanmasında tarihi bir rolü olduğunu ve Nürnberg Mahkemesi’nden sonra ilk savaş suçları mahkemesi olan Lahey Mahkemesi’nin istisnai bir medeniyet kazanımı olduğunu söyledi.

Katılımcılar soykırımın inkârı ve suçluların yüceltilmesinin büyük bir problem olduğu konusunda hemfikirdiler. Bosna-Hersek ve bölgede güveni yeniden tesis etmek, barışı kuvvetlendirmek için geçmişteki gerçeklerle yüzleşmenin önemini vurguladılar.

Kilit önceliklerden biri olarak, yerel mahkemelerin Lahey Mahkemesi’nin mirasını takip ederek savaş suçu davalarını kovuşturmaya devam etmeleri, böylece en üst düzeyden yerel düzeye kadar tüm faillerin adalete teslim edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bosna-Hersek’teki eğitim sisteminin hoşgörü, karşılıklı anlayış ve kapsayıcılık değerleri üzerine kurulmasının, böylece yeni nesillerin Bosna-Hersek’te istikrarlı ve müreffeh bir toplum inşa etme fırsatına sahip olmasının son derece önemli olduğu vurgulandı.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıya BM’nin Bosna-Hersek’te kalıcı koordinatörü Ingrid MacDonald da iştirak etti.

 
Kaynak: Bosna-Hersek Radyo ve Televizyonu

https://bhrt.ba/dzaferovic-nderitu-veliki-problem-negiranje-genocida-i-glorifikovanje-zlocinaca/

Erişim Tarihi: 14.06.2021

Çeviren: Behçet Loklar

Bu içerik 14.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.