Džaferović Bosna Hersek'in BM üyeliğinin 30. yıldönümünde New York’ta konuşma yaptı

Resim
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Džaferović, Bosna Hersek bayrağının Birleşik Milletler binası önünde dalgalandığı günün yıldönümünde konuşma yapmaktan onur duyduğunu söyledi.

Džaferović, "Tarihimizin en önemli anlarından biri olan yıldönümümüz çok önemliydi ama o zaman çok kutlayamadık. Çünkü özgürlük, bağımsızlık, aynı zamanda demokrasi için de savaşmak zorunda kaldık ve büyük kayıplar verdik. "dedi.

Džaferović, BM üyeliği oldukça büyük önem taşıyordu. Dünyada Bosna Hersek gibi tarihî bir felaketi yaşayan ve hayatta kalması konusunda önemli ölçüde BM'ye ve BM verimsizliğinin sonuçlarını kendileri görmelerine bağlı olan çok az ülke bulunuyor. BM barışı koruma görevlerinde birçok başarı ve başarısızlığı yaşadı. Bosna Hersek'teki ve ardından Ruanda'daki trajik suç ve soykırım trajedisi, BM Sekreterliği tarafından geliştirilen 'barışı koruma' kurumsallaşma konusunda değişiklikleri etkilediğini belirtti.

Buna ek olarak, 2010-2011 döneminde BM Güvenlik Konseyi'ne daimi olmayan üyeliği, ülkenin en büyük diplomatik başarısıydı. Džaferović'e göre, bu iki yıllık görev süresi sırasında Bosna Hersek verilen görevini başarıyla tamamlamış oldu.

 

 

Bu içerik 20.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.