Cumhurbaşkanı Zelenski ile Kiev’de görüşen Başbakan Abazovic, Karadağ’ın Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine resmî desteğini açıkladı

ResimYakında görevinden ayrılacak olan Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Pazartesi günü bir araya gelerek Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğine destek veren ortak bir beyanname imzaladılar. Başbakan Abazovic Ukrayna’ya, ülkelerindeki Ukraynalı mültecilerin bağışlarının da katkılarıyla askerî ve insanî yardımlarda bulunmaya devam edeceğinin sözünü verdi. Abazovic, “Ukrayna, özgürlük ve demokrasi ile yaşama iradesini ortaya koymuş bir medeniyeti koruma mücadelesi veriyor. Barışın geleceğini umuyor ve geleceğine inanıyoruz. Barış gelene kadar, Karadağ’ın size her türlü yardım ve desteği sunacağından emin olabilirsiniz. Bunu yapmaya oldukça kararlıyız.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise Karadağ’ın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk gününden beri kendilerini desteklediğini hatırlattı.

Geçtiğimiz Haziran ayında Abazovic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama birlikte Ukrayna’yı ziyaret ederek Zelenski’nin davetini kabul eden bölgedeki ilk liderler olmuşlardı. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya hükümetleriyle beraber ortak bir beyanname imzalayan Abazovic, Ukrayna’nın AB’ye aday ülke statüsünü desteklemişti. Mayıs ve Haziran aylarında Karadağ, Ukrayna’ya tıbbi ve askerî yardımlarda bulunmuştu. Kasım ayında ise Karadağ İçişleri Bakanı Adzic, Kiev’i ziyaret ederek Karadağ’ın yakında Ukrayna’ya “bugüne kadarki en büyük yardım paketlerini” göndereceklerini açıklamıştı.

Resmî bilgilere göre işgalin başladığı Şubat ayından beri 80.000’den fazla Ukrayna vatandaşı Karadağ’a giriş yaptı. Bunların 7.150’si şu anda Karadağ’da bulunurken, 7.056 kişi uluslararası korumaya başvurdu. Mart ayında Karadağ hükümeti savaştan dolayı evlerine dönemeyen Ukrayna vatandaşlarına, normalde yabancılar için 90 günlük olan ikâmet iznini bir yıla çıkardı.

Ülkedeki yaygın Ortodoks Hıristiyan inancına ve yoğun Sırp nüfusa rağmen Rusya ile Karadağ arasındaki ilişkiler, özellikle 2014’te Karadağ’ın NATO üyesi olmak için Kırım’ın işgali sonrası Batı’nın Rusya karşıtı yaptırımlarına katılmasıyla son yıllarda bozulmuş durumda. Karadağ ayrıca 2016’da Rusya’yı ülkelerindeki başarısız darbe girişiminin arkasında olmakla suçlamıştı. Geçtiğimiz Mart ayında Rusya, Karadağ’ı “düşman devletler” listesine almış; Nisan ayında Karadağ, AB’nin Rusya karşıtı yaptırımlarına katılmıştı.

Kaynak:https://balkaninsight.com/2022/12/05/montenegro-pledges-to-support-ukraines-euro-atlantic-goals/ (Erişim tarihi, 07.12.2022)
Bu içerik 05.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.