Cumhurbaşkanı Yunanistan'ın Türkiye ile diyalog taahhüdünü teyit etti

Resim
Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Yunanistan’ı güneydoğu Akdeniz ve daha geniş bölgede istikrarın temeli olarak nitelendirdi ve Türkiye ile diyalog taahhüdünde bulundu.

Devlet kanalı ve yayıncısı ERT’de Salı günü geç saatlerde yayınlanan bir röportajda Sakellaropoulou, Evros sınır bölgesi ve Ege Denizi'ndeki son olaylar da dâhil olmak üzere Yunanistan ve Türkiye arasındaki gergin ilişkilere rağmen, "Biz komşuyuz ve komşu kalacağız" ifadelerini kullandı. Bununla beraber, “komşuların birbirine ihtiyacı var” diye de ekledi.

Yunanistan'ın ulusal egemenliğini dış tehditlere karşı savunmak için iyi bir donanıma sahip olduğunu vurgulayan Sakellaropoulou, ülkenin Türkiye ile "diyalog istediğini" tekrarladı.

Akar iddiaları

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Yunanistan ile olan sorunlarda "milyonlarca kez haklı" olduklarını iddia etti.

Atina ile yaşanan toprak anlaşmazlığına atıfta bulunarak Türkiye’de yayımlanan Milliyet gazetesine verdiği demeçte, dünyada kara suları 6 mil ve hava sahası 10 mil olan başka bir ülke olmadığını söyledi. Lozan Antlaşması'na rağmen 16 adanın askerileştirildiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin diyalog istediğini söylerken, haklarının ihlal edilmesine izin vermeyeceğini de vurguladı.

Yunanistan'ın silahlanma programlarından rahatsız olan Akar, Yunanistan’ın kendisini büyük bir mali yük altına soktuğunu ve "Yunan halkına zarar verdiğini" söyledi. Bu planların Türkiye'yi düşünüyorsa yeterli olmadığını, savunma amaçlıysa çok fazla olduğunu vurguladı.

 

 

Bu içerik 11.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 160 kez okundu.