Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Eşi benzeri görülmemiş bir karar. Böyle bir karar sonraki hükümet tarafından alınmalıydı

ResimCumhurbaşkanı Yardımcısı Iliana Iotova, 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararını “Bulgar Parlamentosu’nun güvenini kaybetmiş bir hükümet tarafından alındığı için eşi benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi. Böyle bir kararın bir sonraki hükümet tarafından alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bulgaristan Salı akşamı 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı bu karara ilişkin iki neden öne sürdü. Birincisi, Rusya Büyükelçiliği personelinin Moskova’daki Bulgar Büyükelçiliği personelinden çok daha fazla olduğu göz önüne alındığında, Viyana Sözleşmesi’nin 11. maddesine dayanan karşılıklılık ilkesi. Diğer bir neden ise, yetkili Bulgar makamlarının Rus personelinin faaliyetlerini Viyana Sözleşmesi’ne uygun görmemesi.

Iotova, Salı akşamki karara neyin yol açtığını bilmediğini söyledi. Önceki hükümetin de gitmeden önce son dakika kararları aldığını, ancak bunların yönetim kurullarındaki değişiklikler, atamalar ve diğer personel değişiklikleri gibi iç meselelerle ilgili kararlar olduğunu belirtti. “Siyasi kariyerimde ilk kez dış politika meselelerini ve ikili ilişkileri ilgilendiren kararların bu şekilde alındığını görüyorum.” dedi. Iotova ayrıca ikili ilişkileri kesme noktasına varacak kadar ilişkilerin gerginleşmemesini umduğunu dile getirdi.

Bu içerik 29.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.